Kardinaal Reinhard Marx kritisch voor patriarch Kirill

Kardinaal Marx is niet mals voor de Russische patriarch Kirill, maar verdedigt tegelijk de pacifisten, al is hij dat naar eigen zeggen zelf niet.
18/10/2022 - 10:00
Kardinaal Marx
Kardinaal Marx © Philippe Keulemans

Kardinaal Reinhard Marx, de aartsbisschop van München en Freising is in een interview met de populaire zondagskrant Welt am Sonntag niet mals voor de Russisch-orthodoxe patriarch Kyrill vanwege diens ondubbelzinnige steun voor de Russische president Vladimir Poetin en de invasie van Oekraïne. Hij neemt de patriarch vooral zijn verdediging van een heilige oorlog kwalijk. Ik dacht dat die opvatting achter ons lag. 

Kardinaal Marx toont wel begrip voor het feit dat er verschillende meningen bestaan over de Duitse wapenleveringen aan Oekraïne. Ik vind het erg dat pacifisten als 'idioten' worden weggezet, zei hij verwijzend naar al wie zich onder meer bij de vredesbeweging en de Duitse Groenen verzet tegen de uitvoer van wapens aan Oekraïene. Maar hij voegt meteen eraan toe: Toch vind ik dat die wapenleveringen momenteel misschien nog het minste kwaad zijn. Persoonlijk ben ik geen pacifist en ik zie momenteel geen betere manier.

Bron: Welt am Sonntag