Kardinaal Rosa Chávez: 'El Salvador is tikkende tijdbom'

Kardinaal Gregorio Rosa Chávez maakt zich ernstig zorgen over de massale opsluiting van bendeleden en vreest een uitbraak van geweld.
22/05/2022 - 09:00
Kardinaal Gregorio Rosa Chavez, hulpbisschop van San Salvador
Kardinaal Gregorio Rosa Chavez, hulpbisschop van San Salvador © elsalvador.com.

Kardinaal Gregorio Rosa Chávez, de hulpbisschop van San Salvador, waarschuwt voor de bedrieglijke stilte die er in zijn land heerst. Aanleiding is de beslissing van de Salvadoraanse president Nayib Bukele Ortez om de noodtoestand met nog eens 30 dagen te verlengen. De kardinaal verwijst onder meer naar de situatie in de gevangenissen die overvol zitten na de recente golf van arrestaties en daardoor tikkende tijdbommen zijn geworden. Wij bedriegen onszelf als wij onszelf doen geloven dat de rust is teruggekeerd, zegt de kerkleider.  

Volgens officiële bronnen zijn meer dan 30.000 gearresteerden lid van de Mara-bendes. Dat zijn maffia-achtige georganiseerde jeugdbendes, die al jaren voor onrust en drugsgerelateerd geweld in El Salvador zorgen. Video's van mensonwaardige omstandigheden in de gevangenissen tonen hoe de regering van Bukele Ortez bereid is om tot het uiterste te gaan om de opgesloten bendeleden tot een afschrikwekkend voorbeeld te maken. Maar volgens zowel de leiding van de katholieke Kerk als mensenrechtenorganisaties worden fundamentele rechten ernstig geschonden bij de opsluiting van de bendeleden. Zo worden ze vaak geslagen en worden hun matrassen weggenomen, zogezegd om hen te doen ervaren welk lijden zij de bevolking hebben laten ondergaan.

Bron: Fides/Kathpress.at