Kardinaal Sako: 'Irakese christenen zijn geen tweederangsburgers'
Kardinaal Louis Raphaël I Sako, de Chaldeeuwse patriarch van Babylon en aartsbisschop van Bagdad, heeft op een studiedag van de Vereniging voor Hulp aan de Oosterse Kerken (ROACO) in Nicosia (Cyprus) gesproken over de pijn en het verdriet van de christenen in het Midden-Oosten. De christenen verwachten alleen maar dat zij ernstig worden genomen, dat er naar hen wordt geluisterd en dat zij worden gerespecteerd.Maar vandaag loopt de toekomst van de Kerken in het Midden-Oosten almaar meer gevaar in landen met een moslimmeerderheid, omdat zij er steeds sterker worden gemarginaliseerd.
De ROACO-bijeenkomst herdacht de synode voor het Midden-Oosten, die in oktober 2010 plaatsvond en de exhortatie die daarna in september 2012 werd gepubliceerd met de besluiten van dat synodale overleg. De christenen van het Midden-Oosten moeten worden geholpen om in hun land te blijven en daar als burgers te leven met dezelfde rechten en plichten als iedereen, getuigde kardinaal Sako. Hij blijft ervan overtuigd dat christenen in deze regio een bijzondere roeping hebben. Maar zij moeten geholpen, gehoord en begeleid worden door de Moederkerk. Wij moeten hen steunen zodat ze niet weggaan, we moeten ze helpen niet te emigreren.
Het zou een drama zijn als het Midden-Oosten wordt ontdaan van christenen en als de wortels van het christendom er zouden verdwijnen. Kardinaal Sako.
Exodus
Kardinaal Sako verwees met name naar de christenen uit Irak, Syrië, Libanon en Palestina, die de regio dreigen te verlaten omdat zij er voor hen geen toekomst meer zien vanwege politieke, economische, culturele en andere uitdagingen. Daarnaast zijn er nog de gevolgen van de terreur en het fundamentalisme, waardoor zij worden beroofd van hun huizen, hun eigendommen en soms zelfs hun leven. De Iraakse kerkleider waardeert de encycliek Fratelli tutti en het document van Abu Dhabi over de menselijke broederlijkheid, die de dialoog met de islamitische overheden soms vergemakkelijkken. Maar bereikte akkoorden en overeenkomsten moeten ook effectief worden uitgevoerd. Iedereen praat over mensenrechten. Maar wij worden niet op dezelfde manier behandeld als moslims, met dezelfde rechten en plichten. Een van de redenen is de erg nauwe band tussen staat en religie in moslimlanden. De geschiedenis leert ons dat christenen zoveel aan hun land hebben gegeven, maar nu is de wereld veranderd en betalen we de prijs voor een verkeerd westers beleid.
Bron: Radio Vaticaan