Kardinaal Tomasi: 'Soevereiniteit Orde van Malta blijft bewaard'

Kardinaal Tomasi ontkent dat de hervorming van de Orde van Malta ten koste zal gaan van haar onafhankelijkheid en hulpverlening.
24/01/2022 - 12:21
Albrecht Freiherr von Boeselager
Albrecht Freiherr von Boeselager © Pinterest/Giorgio Minguzzi

Kardinaal Silvano Tomasi, die sinds oktober als apostolische afgevaardigde belast is met de hervorming van de statuten en het bestuur van de Orde van Malta, schrijft in een brief aan de verantwoordelijken van de orde hij allerminst van plan is om de soevereiniteit van de orde, essentieel voor de hulpverlening, aan te tasten. 

De grootkanselier van de orde, Albrecht von Boeselager, had vorige week de vrees uitgesproken dat het ontwerp voor de hervorming van de statuten van de orde haar soevereiniteit dreigt aan te tasten. Hij had ook geprobeerd om daarover kardinaal Tomasi persoonlijk te contacteren, maar kreeg geen gehoor. De komende dagen zullen gesprekken plaatsvinden tussen de Heilige Stoel en verantwoordelijken van de orde over de hervormingsvoorstellen.

De orde ontstond destijds in een hospitaal, dat in 1023 in de wijk Muristan in Jeruzalem werd opgericht voor de verzorging van noodlijdende pelgrims naar het Heilige Land. Vandaag is zij actief in een 120-tal landen in ziekenzorg en hulpverlening bij rampen en oorlogen.

Bron: Kathpress.at