Kardinaal Walter Kasper: 'Katholieke Kerk staat voor omwenteling'

De katholieke Kerk staat voor hervormingen, maar niet alles hoeft daarom zo nodig opnieuw uitgevonden te worden, stelt kardinaal Walter Kasper.
04/03/2023 - 14:49
Kardinaal Walter Kasper
Kardinaal Walter Kasper © Philippe Keulemans

De Duitse kardinaal Walter Kasper, emeritus voorzitter van de (voormalige) Pauselijke Raad voor de Bevordering van de Eenheid van de Christenen, geeft toe dat de katholieke Kerk voor een omwenteling staat, maar dat betekent nog niet dat alles daarvoor op de schop moet. Voorstellen van de Synodale Weg, het synodale overleg van bisschoppen en leken over de toekomst van de katholieke Kerk in Duitsland, zoals de priesterwijding voor vrouwen of een democratische deelname van leken aan het bestuur op het niveau van de universele Kerk, zijn volgens hem onhaalbaar. Maar anderzijds is het duidelijk dat we niet kunnen voortgaan zoals voorheen. De oorzaken van de crisis in de Kerk zijn veel ernstiger en liggen veel dieper dan het misbruikschandaal.

Wat Duitsland betreft, noemt hij de beschuldiging dat de deelnemers aan Synodale Weg zouden aansturen op een schisma klinkklare onzin. Maar we moeten opletten dat we niet in een situatie terechtkomen die niemand wil. Dat moet de Duitse bisschoppen aansporen om de bezwaren van andere bisschoppenconferenties ernstig te nemen. Voor kardinaal Kasper is het nu al duidelijk dat voorstellen zoals vrouwelijke priesters onhaalbaar zijn. De Kerk is geen democratie noch een instelling waar men zo maar alles opnieuw kan uitvinden.

Bron: Kathpress.at