Kardinaal Wim Eijk wil encycliek over gendertheorie
Kardinaal Wim Eijk, de aartsbisschop van Utrecht, heeft in een lezing in Oxford gepleit voor een pauselijke encycliek of een ander document van het kerkelijke leergezag waarin weerwerk wordt geboden aan de verspreiding van de gendertheorie. Die theorie is gebaseerd op gender in plaats van op sekse. Gender staat voor de socioculturele aspecten van het man- of vrouwzijn, sekse voor de biologische verschillen.
Cultuuromslag
Ook katholieke ouders aanvaarden almaar makkelijker dat hun kinderen van geslacht kunnen veranderen, stelt kardinaal Eijk. De Kerk heeft de dringende plicht om te herinneren aan de waarheid van de kerkelijke leer over het menselijke lichaam.
De Nederlandse kardinaal stelt met lede ogen vast dat de gendertheorie almaar wijder verspreid raakt in de westerse wereld. Wij moeten daartegen waarschuwen. De moraaltheologie leert ons dat het niet is toegestaan om het geslacht op deze manier te veranderen. De kardinaal trekt de parallel met euthanasie en de hulp bij zelfdoding. Intussen zijn de mensen hieraan zo gewend geraakt dat dit als de normaalste zaak wordt beschouwd.
Christenen moeten recht op gewetensvrijheid opeisen
De medische vooruitgang vormt volgens kardinaal Eijk de motor van een cultuur waarin het individualisme kan openbloeien en de gendertheorie een vruchtbare grond kan vinden. De verspreiding van die opvattingen gaat hand in hand met groeiende onverdraagzaamheid ten aanzien van diegenen die deze ideeën niet aanvaarden. Kardinaal Eijk: Er wordt gesproken over tolerantie en de vrijheid van het individu dat mag denken wat hij wil, maar in de praktijk moeten mensen een bepaalde kijk op de mens, een dualistische visie op de mens en de opvatting dat het lichaam vormbaar is accepteren. Wie zulke ideeën verwerpt en afkeurt wordt niet langer aanvaard in de universitaire wereld, de politiek en de massamedia. Dat maakt het ook voor christenen bijzonder moeilijk nog voor hun ideeën uit te komen. Katholieken moeten het recht opeisen trouw te blijven aan hun geweten als ze willen vermijden dat zij daarvoor in de toekomst worden lastiggevallen of zelfs in de gevangenis worden opgesloten.
Lees het volledige CNS-nieuwsbericht (in het Engels)
Bron: Catholic News Service