‘Kardinaal Wojtyla was nalatig in strijd tegen misbruik’

Volgens een onderzoek van een Poolse tv-zender trad Wojtyla, de latere paus Johannes-Paulus II, te laks op tegen daders van seksueel misbruik.
15/03/2023 - 10:54
Karol Wojtyla
Karol Wojtyla © Katholieke Universiteit van Lublin

Volgens een onderzoek van de Poolse omroep TVN was ook kardinaal Karol Wojtyla destijds als aartsbisschop van Krakau nalatig in de aanpak van seksueel misbruik. In tegenstelling tot zijn opvolger als paus, Benedictus XVI die ook verschillende keren slachtoffers van seksueel misbruik persoonlijk heeft ontmoet, heeft de Poolse paus destijds ook geen noemenswaardige initiatieven genomen om seksueel misbruik in de katholieke Kerk daadwerkelijk te beteugelen. 

De Poolse kardinaal en latere paus was van 1964 tot 1978 aartsbisschop van Krakau, het belangrijke Poolse aartsbisdom. Volgens de documentairemakers kan het niet anders dan dat kardinaal Wojtyla op de hoogte was van gevallen van misbruik door priesters van zijn aartsbisdom vóór zijn pausverkiezing in 1978.

Onderzoeker Michal Gutowski verwijst onder meer naar een aanbevelingsbrief van hem aan kardinaal Franz König. Daarin bracht hij de toenmalige aartsbisschop van Wenen niet op de hoogte van de beschuldigingen van seksueel misbruik van minderjarigen tegen de betrokken priester. Niet alleen documenten in de archieven van de toenmalige Poolse geheime dienst SB, maar ook zeldzame kerkelijke documenten waartoe Gutowski toegang kreeg, lijken die beschuldigingen te bevestigen. Het aartsbisdom Krakau gaf geen toegang tot zijn archieven.

Bron: La Croix