Kardinaal Zuppi na bezoek aan Oekraïne: ‘Bemoedigende signalen’

Zuppi verduidelijkte dat het niet de bedoeling is dat het Vaticaan actief als vredesbemiddelaar gaat onderhandelen.
08/06/2023 - 15:29
Kardinaal Zuppi had ook een ontmoeting met president Zelenski
Kardinaal Zuppi had ook een ontmoeting met president Zelenski © Vatican Media

De Italiaanse kardinaal Matteo Maria Zuppi, de vredesgezant van de paus voor de oorlog in Oekraïne, heeft tijdens een persconferentie een evaluatie gemaakt van zijn recente bezoek van 5 tot 6 juni aan Kiev. De kardinaal bezocht er onder meer de massagraven in Boecha. Hij heeft ook verschillende vertegenwoordigers van het middenveld ontmoet. De Oekraïense overheid vroeg het Vaticaan nogmaals om zich in te zetten voor de terugkeer van de kinderen die door Russische militairen zijn ontvoerd en die naar Rusland zijn overgebracht.

De paus blijft zich inzetten voor de vrede in Oekraïne. Wij mogen de hoop niet opgeven, vertelde Zuppi, tevens aartsbisschop van Bologna. Hij betreurde dat hij door de gezondheidstoestand van de paus bij hem nog geen verslag kon uitbrengen. Maar er komt zeker nog een overleg over welke stappen naar vrede wij nog kunnen zetten. Ondertussen komen er ook bemoedigende signalen uit Moskou over het vredesinitiatief van het Vaticaan.

Zuppi verduidelijkt nog dat het niet de bedoeling is dat het Vaticaan actief als vredesbemiddelaar gaat onderhandelen. De Heilige Stoel zet zich wel in om op alle mogelijke manieren het pad voor een rechtvaardige vrede te ondersteunen en zoveel als mogelijk menselijk leed te verlichten.

Kardinaal Pietro Parolin, de Staatssecretaris van de Heilige Stoel, vertelde eerder op de dag al aan journalisten dat het bezoek aan Kiev een nieuwe stap was van de Heilige Stoel om bij te dragen tot de vrede. Alleen al het feit dat je met elkaar kunt praten en de verschillende posities leert, kan nuttig zijn. Wij bevinden ons nog in een overgangsfase, maar het proces is begonnen.

Bron: I.Media/Avvenire