Kardinalen Tagle en Stella gepromoveerd tot kardinaal-bisschop

De paus heeft op 1 mei de curiekardinalen Luis Antonio Tagle en Beniamino Stella gepromoveerd tot de hoogste kerkelijke rang: tot kardinaal-bisschop.
03/05/2020 - 15:18

De Filipijnse kardinaal Luis Antonio Tagle (62), voormalig aartsbisschop van Manilla, is sinds 8 december prefect van de Congregatie voor de Evangelisatie van de Volkeren. Toen paus Benedictus XVI hem in 2012 kardinaal creëerde, was dat met de rang van kardinaal-priester en San Felice da Cantalice a Centocelle als titelkerk. Zijn nieuwe titelkerk als kardinaal-bisschop is de San Felice da Cantalice.

Wettelijke uitzonderingen

Normaliter zijn alleen de titularissen van de zogeheten suburbicaire bisdommen en oosters-katholieke patriarchen lid van de episcopale orde van het kardinalencollege. Maar paus Franciscus heeft wettelijke uitzonderingen gemaakt voor de voornaamste prelaten van de Romeinse curie. Er zijn nu vier kardinaal-bisschoppen die geen titularis van een suburbicair bisdom noch oosters patriarch zijn: Pietro Parolin (staatssecretaris van de Heilige Stoel), Marc Ouellet (prefect Congregatie voor de Bisschoppen), Fernando Filoni (grootmeester van de Ridderorde van het Heilig Graf) en Luis Antonio Tagle.

De Italiaan Beniamino Stella (78), prefect van de Congregatie voor de Clerus, is door de paus benoemd tot kardinaal-bisschop van het suburbicair bisdom Porto-Santa Rufina, als opvolger van de vorig jaar overleden Franse kardinaal Roger Etchegaray. Hij was tot nu kardinaal-diaken van de Santi Cosma e Damiano.

Drie graden

Het kardinalencollege bestaat naar analogie van de drie graden van het wijdingssacrament uit de episcopale orde (kardinaal-bisschoppen), de presbyterale orde (kardinaal-priesters, zoals bv. kardinaal Jozef De Kesel) en de diaconale orde (kardinaal-diakens).

Bron: kro-ncrv.nl/katholieknieuws