Karmel organiseert miniconferenties over Thérèse van Lisieux

De conferenties zijn een onderdeel van de vieringen in ons land van het 150ste geboortejaar van de heilige Thérèse van Lisieux.
16/02/2023 - 13:32
Thérèse van Lisieux
Thérèse van Lisieux © karmel

De Vlaamse Karmel organiseert in de komende veertigdagentijd vijf miniconferenties over Thérèse van Lisieux in de Teresazaal van het karmelietenklooster in Gent, de grote, gerenoveerde conferentiezaal van het klooster. Het initiatief is een onderdeel van het feestprogramma van de Vlaamse Karmel, naar aanleiding van het Unesco-jubileumjaar rond de figuur van de heilige Thérèse van Lisieux, die honderdvijftig jaar geleden werd geboren. 

Marie-Françoise Thérèse Martin (1873-1897) groeide als de heilige Thérèse van Lisieux uit tot een van de bekendste en populairste heiligen van de 20ste eeuw. Zij werd geboren in het Normandische stadje Alençon. Vanaf haar vroege puberteit was zij overtuigd van haar roeping om kloosterling te worden en het liefst ook tot een heilige uit te groeien. Ze was nauwelijks vijftien toen ze als postulante haar kloosterleven begon. Op 24-jarige leeftijd werd tuberculose bij haar geconstateerd, de ziekte waaraan zij uiteindelijk is overleden. Kort na haar dood werd haar geestelijke biografie Het verhaal van een ziel gepubliceerd. Door de indukwekkende authenticiteit van haar getuigenis werd het boek in meer dan 50 talen vertaald en veroverde het de hele wereld. In 1925 werd zij heilig verklaard en in 1997 uitgeroepen tot kerkleraar. 

De miniconferenties starten op de zondagen van de veertigdagentijd telkens na de vesperviering (om 17 uur) in de kloosterkerk van de Gentse Karmel (Burgstraat 46) en duren circa 20 minuten. De conferenties zijn vanaf ca 17.30 uur ook via streaming te volgen. Nadien blijven zij nog beschikbaar op de website van de Gentse Karmel op en de gelegenheidswebsite.