Karmel publiceert spirituele biografie van Céline Martin

Céline Martin was de zus van de Heilige Thérèse van Lisieux en was daardoor een bevoorrechte ooggetuige. 
27/04/2022 - 17:36

De Éditions du Carmel, de uitgeverij van de Karmel in Frankrijk, heeft een boek gepubliceerd met de spirituele autobiografie van Céline Martin (1869-1959) met als titel: Autobiographie de la soeur et novice de la Petite Thérèse (381 pagina's). De zus van de heilige Thérèse van Lisieux, die in hetzelfde klooster verbleef, schreef haar geestelijke testament in 1909, op verzoek van haar priorin. Die had haar om dat getuigenis verzocht omdat al snel duidelijk werd dat op korte termijn een proces zou starten voor de zalig- en heiligverklaring van Thérèse van Lisieux. 

Céline was 40 jaar toen zij haar autobiografie schreef. In haar notities vertelt zij over haar leven vanaf haar geboorte totdat zij intrad bij de Karmel. Zij getuigt ook over de beproevingen die zij heeft meegemaakt en vertelt vol vitaliteit en humor over de verontrustende paden waarlangs Jezus haar heeft geleid, in het spoor van haar bekende zuster en tot in het karmelklooster. Het manuscript werd kort nadat Céline het afwerkte, begraven.

Het manuscript heeft meer dan een eeuw liggen slapen in de schaduw van het karmelietenklooster van Lisieux voor het werd opgegraven. Volgens pater Baptist van de Assumptie, die de autobiografie voor publicatie heeft voorbereid en van voetnoten heeft voorzien, is het boek in een merkwaardige no-nonsenstijl geschreven. Hij wijst ook op het belang van de publicatie, omdat Céline eersterangsgetuige was, die het dichtst bij Thérèse stond. Ik ben ervan overtuigd dat het niet alleen specialisten, maar ook een breed publiek dat op zoek is naar een authentieke spiritualiteit zal weten te bekoren.

Bron: Famille Chrétienne

De nieuwe autobiografie van Celine Martin
De nieuwe autobiografie van Celine Martin © Editions du Carmel