Karmelietes Marie-Lucile Perrin overleden

Zr. Marie-Lucile Perrin was de laatste karmelietes in het klooster van Lisieux die nog persoonlijk Pauline et Céline Martin had gekend.
02/04/2023 - 11:00
De basiliek van Sainte-Thérèse de Lisieux
De basiliek van Sainte-Thérèse de Lisieux © Wikipedia

In het karmelietessenklooster van Lisieux is zuster Marie-Lucile Perrin afgelopen zaterdag op 97-jarige overleden. Normaal zou dat een fait divers zijn, ware het niet dat zij de laatste kloosterlinge was die nog persoonlijk Pauline en Céline Martin, de twee zusters van Thérèse Martin van Lisieux had gekend. Zuster Thérèse van het Kind Jezus heeft ze niet zelf gekend, al kon zij na haar aankomst in het klooster wel van dichtbij de bouw van de basiliek volgen. 

Marie-Lucille Perrin trok in december 1948 op 33-jarige leeftijd naar de Karmel van Lisieux. Ze sprak haar eerste geloften uit in de handen van de dan al 60 jaar oude en met haar gezondheid sukkelende Moeder Agnès van Jezus (kloosternaam van Pauline Martin, 1860-1951), de oudere zus van de heilige Thérèse. Daarna deelde zij nog jaren het kloosterleven met Pauline en Céline Martin. Zij leerde er vooral Céline (1869-1959) beter kennen en raakte ook bevriend met zr. Geneviève de la Sainte-Face, een vertrouwelinge van Thérèse van Lisieux. Die laatste getuigde dat de zussen Céline en Thérèse van Lisieux onafscheidelijk waren. 

Zuster Marie-Lucile getuigde dat er geen avond voorbijging zonder dat Céline zich met de andere zusters van het klooster verzoende voor ze ging slapen. Nu ook zij gestorven is, resten in het klooster nu alleen nog de foto- en literaire archieven om Saint-Thérèse en de ontstaansgeschiedenis van haar denken en geschriften beter te begrijpen.

Bron: La Croix