Kathedraal van Metz viert jubileum met nieuw glasraam

De Saint-Étiennekathedraal, een van de mooiste kerken van Frankrijk, viert dit jaar zijn achthonderdste verjaardag.
15/11/2019 - 11:00
De kathedraal van Metz
De kathedraal van Metz © Wikipedia

De Kathedraal van Metz, één van de grootste en mooiste kathedralen van Frankrijk, heeft aangekondigd dat er naar aanleiding van de 800ste verjaardag van de kathedraal een nieuw glasraam wordt geïnstalleerd.

De kathedraal ontstond in de veertiende eeuw door het schip van Saint-Étienne (13e eeuw) te verbinden met de noordzijde van een oudere romaanse kerk. In de vijftiende eeuw werden een transept en een koor toegevoegd. De kathedraal is de op twee na hoogste kerk van Frankrijk. Maar de kerk dankt zijn faam vooral aan 6.500 vierkante meter glasramen van kunstenaars van de 13de eeuw tot vandaag. Meest bekend zijn de glasramen van Marc Chagall (1887-1985). De oase van licht in het gebouw bezorgde de kerk de bijnamen van Lantaarn van God of Parel van Lotharingen.

Deze week op 13 november werd het startschot gegeven voor de jubileumviering, al begint het Jubeljaar officieel pas echt op 8 december. Vanaf 21 november en nog tot 5 januari wordt op de westgevel van de kathedraal de kunstvideoprojectie ‘Lantaarn van God” geprojecteerd. Nog heel 2020 zijn er concerten en tentoonstellingen om de verjaardag de nodige luister te geven. Maar de opvallendste blikvanger van het jubileum wordt het nieuwe glas-in-loodraam van de Sint-Nicolaaskapel. Die taak werd toevertrouwd aan de Zuid-Koreaanse conceptuele kunstenares Kimsooja (62), die ateliers heeft New York en Parijs.

Bron: Katholisch.de