Kathedraal vraagt bezoekers om 15.000 duiven van papier te maken

De duiven zijn onderdeel van een installatie van kunstenaar Peter Walker in de kathedraal van Durham, een wereldberoemde locatie, ook bij ons.
14/03/2024 - 15:05

Tussen 1 april en 20 juli kunnen bezoekers van de anglicaanse kathedraal van Durham in het noordoosten van Engeland een papieren duif maken met een persoonlijke boodschap erop. 

Kunstenaar Peter Walker hoopt op die manier 15.000 duiven te verzamelen voor zijn installatie 'Peace Doves' (vredesduiven) met licht en muziek van componist David Harper. Het kunstwerk zal te bezichtigen zijn van 25 juli tot september. 

De decaan van Durham, Philip Plyming, vertelde aan BBC dat het project mensen van alle geloofsovertuigingen en achtergronden de kans biedt 'om hun eigen stem, wensen en gebeden uit te spreken voor de zaak van de vrede’. 

Een gelijkaardige installatie was in 2021 al te zien in Liverpool Cathedral en bood de bezoeker een spectaculaire immersieve ervaring.

'Peace Doves' in Liverpool Cathedral, 2021 door kunstenaar Peter Walker
'Peace Doves' in Liverpool Cathedral, 2021 door kunstenaar Peter Walker © Peter Walker peterwalkersculptor.com

Wereldberoemd decor

De kathedraal van Durham is om nog een andere reden een bezoekje waard deze lente of zomer. Verschillende delen van de kathedraal dienden als decor in de eerste twee Harry Potterfilms. Het slotklooster was te zien als een van de binnenplaatsen van Zweinstein, de kapittelzaal als het klaslokaal van professor Anderling en de arcade op de bovenste verdiepingen als de 'verboden gang'. De buitenarchitectuur van de kathedraal was dan weer een belangrijke inspiratiebron voor het ontwerp van het schaalmodel van Zweinstein dat in de filmreeks werd gebruikt. 

Bronnen: BBC (Engels) - Wikipedia (Engels) - Peter Walker (Engels)