Katholiek Onderwijs stelt ontwerpleerplannen voor
In het Maria-Boodschaplyceum in Brussel heeft Katholiek Onderwijs Vlaanderen vandaag de ontwerpleerplannen voor de eerste graad van het secundair onderwijs voorgesteld. Het zijn dynamische leerplannen die schoolbesturen, lerarenteams en leerkrachten in staat stellen zelf keuzes te maken. Het gaat om alle leerplannen die slaan op de algemene vorming, met name een gemeenschappelijk funderend leerplan, een gemeenschappelijk leerplan ICT en vakleerplannen. Met deze ontwerpleerplannen kunnen onze scholen aan de slag om genereus ambitieus onderwijs voor iedereen aan te bieden, zegt Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.
De modernisering van het middelbaar onderwijs start op 1 september 2019 in het 1ste leerjaar van de 1ste graad en wordt progressief ingevoerd. Lieven Boeve
De schoolbesturen, directies en lerarenteams van Katholiek Onderwijs Vlaanderen bereiden volop de start van de modernisering van het middelbaar onderwijs voor. Op dit ogenblik gaat het om ontwerpleerplannen, omdat het Vlaamse Parlement de eindtermen voor de algemene vorming van de 1ste graad nog niet heeft goedgekeurd, zegt Boeve. Toch gaan wij in op de nadrukkelijke vraag van onze scholen om duidelijkheid. Daarom stellen we vandaag de ontwerpversie van de leerplannen algemene vorming ter beschikking. In onze ontwerpleerplannen staan het lerarenteam en de leraar centraal. De leraar is de spilfiguur die leerlingen vormt als persoon, die waardevolle kennis met passie doorgeeft vanuit zijn liefde voor het vak en voor de leerlingen.
Dynamisch leerplan
Tom Cox, die als directeur van de Kindsheid Jesu Middenschool in Hasselt en als voorzitter van Lerend Inspirerend Eerstegraads Onderwijs (LIEN Vlaanderen) in de leerplancommissie zit, beaamt: Om onze scholen zelf aan de slag te laten gaan met de leerplannen, wordt in maart 2019 een digitale leerplantool gepubliceerd. Die maakt het mogelijk om de leerplannen aan te passen op het niveau van een schoolteam, lerarenteam of individuele leraar. Zo wordt het leerplan een dynamisch leerplan dat volledig is ingebed in het schooleigen project.
Top 1010
Katholiek Onderwijs Vlaanderen zet het participatieve traject dat is gestart bij de ontwikkeling van de nieuwe leerplannen alvast voort. Waardevolle feedback kan nog verwerkt worden vóór de leerplannen definitief bij de overheid worden ingediend in de lente van 2019. In februari 2020 wordt een Top 1010 georganiseerd, en zullen 1.010 leraren op 1 locatie feedback geven over de leerplannen algemene vorming die zij op dat moment al een half jaar gebruiken.
Bekijk de Leerplannen Algemene Vorming eerste graad van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen.