Katholiek seminarie geplunderd in Oekraïne

Russische soldaten hebben het seminarie van het katholieke bisdom Kiev-Zhytomyr in Worsel, een stad in de buurt Kiev, helemaal geplunderd.
11/04/2022 - 14:14
De Oekraïense ambassadeur Andrii Yurash bij paus Franciscus
De Oekraïense ambassadeur Andrii Yurash bij paus Franciscus © Vatican Media

Bisschop Vitalii Kryvytskyi van Kiev-Zhytomyr spreekt zijn verontwaardiging uit over de plundering van het katholieke seminarie in de stad Worsel, nabij Kiev. Daarvoor worden Russische soldaten verantwoordelijk gesteld. Volgens de bisschop werd bijna alles waarmee geld kon worden verdiend, gestolen: wasmachines, computers, keukenapparatuur ... Zelfs de oude gymschoenen van een priester werden meegapekt, zegt mgr. Kryvytskyi. En ook de kelk ter herdenking van de eucharistieviering van paus Joannes Paulus II tijdens zijn bezoek aan Oekraïne in 2001 is gestolen. Volgens enkele bronnen werden er ook Bijbels verbrand en een beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima vernield. 

Volgens het bisdom Kiev-Zhytomyr zal het nog enige tijd duren voordat het normale leven in het seminarie kan hervatten. Momenteel ontbreekt het aan stromend water, licht en gas. Gelukkig hebben bewoners uit de omgeving van het seminarie toegezegd dat zij zullen helpen bij de herstellingswerken.

'Rusland zal blijven vechten'

De Oekraïense ambassadeur bij de Heilige Stoel, Andrii Yurash, toonde zich gisteren tevreden over de oproep van paus Franciscus voor een paasbestand. Hij is ervan overtuigd dat die oproep of gelijkaardige vredesoproepen van eender welke westerse leider, geen enkele indruk zal maken op Rusland noch ertoe zal bijdragen om de Russische bombardementen en verwoestingen een halt toe te roepen. President Poetin moet op zijn minst toch enig resultaat kunnen voorleggen aan zijn bevolking en is bereid daarvoor alles te doen. De ambassadeur vindt dat de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill van Moskou geen enkele rol meer van betekenis kan spelen op weg naar een mogelikjk vredebestand, omdat hij zijn onvoorwaardelijke steun heeft gegeven aan deze oorlog. De patriarch heeft een ernstige vergissing begaan. Er bestaat geen enkele godsdienstige rechtvaardiging voor deze oorlog.

De Oekraïense ambassadeur is ook ervan overtuigd dat zowel Moskou als patriarch Kirill alles in het werk zal stellen om te beletten dat paus Franciscus Kiev bezoekt. Qua symboolwaarde zou zo’n pausbezoek anderzijds een enorme betekenis hebben en het zou – net als het bezoek van de Britse premier Boris Johnson van afgelopen weekend - een concreet gebaar zijn van solidariteit met de Oekraïense bevolking.

Bron: Kathpress.at/ADN Kronos