Katholieke activist en mediamagnaat staat terecht in Hongkong

Maandag begon het proces van de Chinese staat tegen Jimmy Lai, krantenbaas en activist voor democratie. Zijn katholieke geloof hield hem in Hongkong.
20/12/2023 - 15:28
Jimmy Lai
Jimmy Lai © Napa Institute

De ondernemer Jimmy Lai werd in augustus 2020 gearresteerd op grond van de controversiële veiligheidswet waarmee de Chinese staat de vrijheid van meningsuiting in de regio sterk inperkt. Concreet wordt hem samenzwering met buitenlandse tegenstanders en samenzwering tot fraude ten laste gelegd. 

Volgens Lai speelt zijn katholieke geloof een belangrijke rol in zijn activisme voor democratie, in zijn beslissing om ondanks de dreiging van arrestatie in Hongkong te blijven en in de angst van de Chinese staat voor zijn persoon. 

Jimmy Lai werd in 1997 gedoopt door kardinaal Joseph Zen, emeritus bisschop van Hongkong. Hij heeft zich sterk over zijn geloof uitgesproken, onder meer in een interview uit 2020 afgenomen door Fran Maier voor het Napa Institute. Het interview vond plaats enkele maanden na zijn arrestatie toen hij vrij was op borgtocht. 

Daarin zegt hij dat zijn activisme van de afgelopen dertig jaar in de pro-democratiebeweging van Hongkong werd ingegeven door de leer van onze Heer dat je leven niet om jezelf draait. 

Ik zie het zo: als ik voor de juiste zaak lijd, dan bepaalt dat de persoon die ik word. Het kan alleen maar goed voor mij zijn om een ​​beter mens te worden. Als je in de Heer gelooft, als je gelooft dat al het lijden een reden heeft, en dat de Heer lijdt met mij... dan heb ik er vrede mee. Jimmy Lai 

Lai is Brits staatsburger, maar weigerde te vluchten uit Hongkong

Als ik wegga, dan geef ik niet alleen mijn lot op, ik geef God op, ik geef mijn religie op, ik geef op waarin ik geloof. Ik ben wat ik ben. Ik ben wat ik geloof. Ik kan het niet veranderen. En als ik het niet kan veranderen, dan moet ik mijn lot met lof aanvaarden. Jimmy Lai 

De Chinese Communistische Partij is volgens Lai het meest kwetsbaar op het gebied van moraliteit en waarden, omdat de CCP niet alleen God wil elimineren, maar ook God wil zijn.

Als je geen religie hebt, dan kun je gemakkelijk door hun orde worden gedicteerd. Jimmy Lai

Katholieken zijn in Hongkong sterk betrokken geweest bij de pro-democratische protesten van 2019, zegt Lai. 

Ons instinct spoort ons aan om in opstand te komen tegen onrecht, tegen het kwaad. Als katholiek heb je het instinct om op te staan ​​tegen wat verkeerd is, want dat is de manier waarop we de weg bewandelen van de Heer. Jimmy Lai

Jimmy Lai riskeert tijdens zijn proces een levenslange gevangenisstraf. 

Bekijk het interview (Engels)

Bron: Catholic News Agency (Engels)