Katholieke minderheid in Bosnië-Herzegovina sterft uit

Ook vandaag nog zijn veel Kroatische dorpen die tijdens de burgeroorlog werden verwoest, onbewoond.
21/06/2020 - 09:42
Sarajevo was ooit een model voor het interreligieuze samenleven
Sarajevo was ooit een model voor het interreligieuze samenleven © Wikimedia

De pauselijke hulporganisatieKerk in Nood waarschuwt voor het uitsterven van de katholieke minderheid in Bosnië-Herzegovina. Officieel hebben Servisch-orthodoxen, moslims en katholieken op papier gelijke rechten. Maar na het Akkoord van Dayton, dat een einde moest maken aan de burgeroorlog, en mee door de westerse onverschilligheid voor de uitvoering van de afspraken was er van een echte terugkeer van katholieken naar hun dorpen eigenlijk nooit sprake. Bijkomend, benadrukt Kerk in Nood, is er de invloed van het buitenland. Van oudsher was de islam in Bosnië-Herzegovina heel verdraagzaam. Maar Bosnische moslims richten zich vandaag almaar sterker op de islamitische wereld.

De Kroatische journalist Zvonimir ili getuigde tijdens een voordacht voor Kerk in Nood dat er in zijn woonplaats Vitez, op 80 kilometer ten noordwesten van Sarajevo, meer dan 650 burgers werden gedood door Bosnische moslims - en dat binnen een periode van nauwelijks 316 dagen. Meer dan 460 weduwen en 600 wezen en halfwezen bleven achter. De wreedheid tegen Bosnische Kroaten is grotendeels gebaseerd op een radicale islamitische ideologie die door buitenlandse huurlingen het land werd binnengebracht. Deze extremisten bleven verborgen in de buitenwijken van de stedelijke agglomeraties. Ook nadat Kroaten na het officiële einde van de oorlog naar hun geboortestad terugkeerden, bleven zij het slachtoffer van terroristische aanslagen door plunderende islamitische extremisten.

Volgens Zvonimir ili is er nog een tweede belangrijk probleem. Feitelijk worden de Bosnische Kroaten zowel burgerlijk als religieus als tweederangsburgers behandeld. Kerkelijke eigendommen zijn nog altijd niet teruggegeven en ook uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens hebben nauwelijks effect op het terrein. Bij jonge katholieken loopt de werkloosheid op tot 50 procent. Volgens kardinaal Vinko Puljic, de aartsbisschop van Sarajevo, verlaten jaarlijks zo'n 10.000 katholieken Bosnië en Herzegovina. De hoofdstad was voor de oorlog de thuisbasis van 35.000 Kroaten. Dat aantal is vandaag gedaald tot de helft.

Anderzijds is het aantal immigranten uit Turkije en de Golfstaten de afgelopen tien jaar snel gestegen. Volgens een rapport van de Raad van Europa uit 2017 waren er de afgelopen 20 jaar 245 Arabische humanitaire organisaties actief in Bosnië en Herzegovina. Conservatieve stromingen van de soennitische islam wedijveren met de steun van Saudi-Arabië met de sjiitische islam, die steun geniet van Iran. Volgens Stipe Odak van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschappen van de KU Leuven baart die toenemende radicalisering ook zorgen bij de Bosnische moslimgemeenschap. De vrees bestaat dat er in het westen een Arabisch bolwerk ontstaat dat een fundamentalistische ideologie tracht uit te dragen en dat gefinancierd wordt vanuit het buitenland. Dat dreigt ook een hypotheek te leggen op de kansen van Bosnië-Herzegovina om toe te treden tot de EU. 

Bron: Kathpress.at