Katholieke organisaties desinvesteren in fossiele brandstoffen
Deze maand hebben zich nog eens 42 katholieke en 5 protestantse of joodse instellingen en organisaties geëngageerd om hun beleggingen in fossiele brandstoffen te herzien en te heroriënteren. Meest in het oog springend is het engagement van de Commissie van Bisschoppenconferenties van de EU (COMECE), Caritas Azië en de Commissie Justitie, Vrede en Integriteit van de Schepping van de Internationale Unie van Hogere Oversten (UISG). Ook (nog eens) 20 kloosterordes en religieuze congregaties ondertekenden eerder van de maand de engagementsverklaring van de Global Catholic Climate Movement.
Het project voor de desinvestering uit milieuonvriendelijke en vervuilende industrie werd gelanceerd naar aanleiding van de oproep van paus Franciscus in zijn groene encycliek Laudato Sí uit 2015. Vandaag heeft een 400-tal religieuze, maar voornamelijk katholieke, instellingen de engagementsverklaring ondertekend.
Vanuit ons land is de oproep onder meer ondertekend door de One-Lieve-Vrouw van Nazarethabdij, de Dochters der Liefde, de gasthuiszusters Augustinessen van Leuven, de zusters clarissen van Oostende, de zusters van Liefde van Jezus en Maria, de zusters van Maria, de zusters van Barmhartigheid, de salvatorianen, de missionarissen van Scheut, het vicariaat Vlaams-Brabant, de Bisschoppenconferentie van België, Broederlijk Delen, Pax Christi Vlaanderen, Netwerk Rechtvaardigheid en Vrede, Welzijnszorg en Oikocredit.
Bekijk de volledige lijst van katholieke instellingen op de website van Catholic Climate Movement.
Bron: Global Catholic Climate Movement/NCR