Katholieke organisaties vragen broederlijkheid en kansen voor vluchtelingen

Ze doen dat met de publicatie van een manifest op 20 juni ter gelegenheid van Wereldvluchtelingendag. Ook paus Franciscus deed een oproep in die zin.
20/06/2024 - 10:49

Het 'One Shared Humanity Manifesto' (Manifest voor één gedeelde mensheid) is een initiatief van Jesuit Refugee Service (JRS), Caritas Internationalis, de Internationale Unie van Algemene Oversten (UISG) en andere organisaties. Het heeft vijf actiepunten:

  1. Angst en verdelende houdingen overwinnen
  2. Openheid, begrip en verbinding bevorderen
  3. Veilige, gedeelde ruimtes voor ontmoeting creëren
  4. Kansen bieden waarmee ieder zijn menselijk potentieel kan ontwikkelen
  5. Participatie van allen aanmoedigen in een barmhartige en rechtvaardige samenleving

Danielle Vella, van Jesuit Refugee Service (JRS), waarschuwt dat de retoriek van politiek en media vluchtelingen vaak ontmenselijkt en ons bang maakt. ‘Ze ontkrachten hun redenen om bescherming te zoeken,’ zegt ze en beschrijven vluchtelingen als een last of bedreiging voor de maatschappij. 

Vella interviewde vele vluchtelingen die naar Europa kwamen en vroeg hen waarom ze zijn weggegaan terwijl de reis toch zo gevaarlijk is. Hun antwoord is vrijwel altijd hetzelfde: 'Ik ben weggegaan omdat het moest.' Aan Vatican News vertelt ze dat ze getroffen werd door nog een ander antwoord: 'Niet voor een beter leven... gewoon leven.'

De uitdagingen van wereldwijde migratie zijn groot, erkent Vella: 'Er wordt verwacht dat er dit jaar wereldwijd honderdtwintig miljoen vluchtelingen zullen zijn.' Maar voor we ons laten overweldigen door dat enorme cijfer, vraagt ​​ze: 

Laten we terugkeren naar de realiteit dat elk van die miljoenen mensen een mens is, met een uniek verhaal dat beluisterd wil worden, en met een waardigheid, lijden en hoop die we moeten respecteren.

Ook paus Franciscus vroeg aandacht voor Wereldvluchtelingendag tijdens zijn algemene audiëntie van woensdag 19 juni. Hij vroeg om met een 'attente en broederlijke blik' te kijken naar 'al diegenen die gedwongen zijn hun huizen te ontvluchten op zoek naar vrede en veiligheid'. 

We zijn allemaal verplicht om degenen die bij ons aankloppen te verwelkomen, aan te moedigen, te begeleiden en te integreren. 

De paus hoopt ook dat 'staten ernaar zullen streven humane omstandigheden voor vluchtelingen te waarborgen en integratieprocessen te vergemakkelijken'. 

Bronnen: Vatican News (Engels) - JRS (Engels) - Vaticaan (Engels) - Meer over JRS Belgium