Katholieken en orthodoxen streven naar eenheid in verscheidenheid

Paus Franciscus riep de orthodoxen en katholieken dinsdag op kerkelijke gemeenschap te vormen, met respect voor de onderlinge verschillen.
27/06/2017 - 16:02
Paus Franciscus met de oecumenische patriarch Bartholomeus
Paus Franciscus met de oecumenische patriarch Bartholomeus © SIR

Paus Franciscus heeft dinsdagmorgen op de ontmoeting met de delegatie van het oecumenische patriarchaat van Constantinopel aangespoord tot respect voor de verschillen tussen beide Kerken, die zoals de leerlingen van Jezus elk op hun eigen manier en naar best vermogen dienen. De delegatie van orthodoxe leiders bezocht Rome ter gelegenheid van het feest van de Heiligen Petrus en Paulus op 29 juni in Rome. Op 30 november brengt een delegatie van het Vaticaan een tegenbezoek aan Istanbul voor het feest van de Heilige Andreas, de patroonheilige van de orthodoxe Kerk.

De paus herinnerde aan de 50ste verjaardag van het bezoek van paus Paulus VI aan Phanar (de hoofdzetel van het patriarchaat in Istanbul) in juli 1967 en het tegenbezoek van patriarch Athenagoras aan Rome in oktober van datzelfde jaar. Het voorbeeld van deze moedige en vooruitziende herders moet ons aanmoedigen om het pad naar volledige eenheid te blijven bewandelen. Franciscus herinnerde ook aan zijn recente ontmoeting met de oecumenische patriarch Bartholomeos I in Caïro. Op het einde van de toespraak kondigde hij ook het volgende overleg aan van de bilaterale roomskatholieke-orthodoxe dialoogcommissie in het Griekse Leros.

Patriarch Bartholomeos I gaf de delegatie een boodschap mee voor het patroonsfeest in Rome. Daarin beklemtoonde hij dat de twee zusterskerken door het bloed van de martelaren verenigd zijn. De afgelopen jaren ervaarden wij het diepe verdriet door de aanslagen tegen christenen en gebedshuizen. Onze zusterkerken zijn dicht bij alle vervolgden en onderdrukte christenen van onze tijd. De patriarch herinnerde nog aan de Internationale Vredesconferentie aan de Al-Azhar Universiteit in Caïro, waar herhaald werd dat er nooit een rechtvaardiging kan bestaan voor geweld of terrorisme in de naam van religie.

Bron: VIS/SIR