Kerk in Argentinië: er moet brood zijn voor iedereen

De Kerk in Argentinië reageert daarmee op het radicale bezuinigingsbeleid van Javier Milei die op 10 december president werd.
29/12/2023 - 08:00
Bisschop Oscar Ojea, voorzitter van de Argentijnse bisschoppenconferentie, in zijn kerstvideo
Bisschop Oscar Ojea, voorzitter van de Argentijnse bisschoppenconferentie, in zijn kerstvideo © Conferencia Episcopal Argentina

De extreemrechtse econoom Javier Milei vaardigde voor Kerstmis een nooddecreet uit met meer dan 300 maatregelen. Het gaat om bezuinigingen, een devaluatie van de Argentijnse peso, economische deregulering, privatisering van overheidsbedrijven en het inperken van rechten van consumenten en werknemers. Milei wil met zijn beleid – dat hij zelf de kettingzaag noemt – de zware schuldenlast en inflatie van 160% per jaar te lijf gaan. Tegelijk leeft 44% van de bevolking onder de armoedegrens.

Terwijl duizenden mensen op straat komen om te protesteren tegen het beleid van Milei, roept de katholieke Kerk in Argentinië op om de armen niet te vergeten. We maken ons er werkelijk ernstig zorgen over dat voedsel iedereen kan bereiken, zei de voorzitter van de Argentijnse bisschoppenconferentie, bisschop Oscar Ojea van San Isidro in zijn kerstboodschap. We moeten ons zorgen maken zodat brood iedereen bereikt, dat er niemand is die zonder dit primaire goed blijft, vooral onze kinderen. Is dat niet het geval, dan is er geen enkele manier om vrede op te bouwen, zo zei hij nog.

Bron: Kathpress (Duits) - Conferencia Episcopal Argentina (Spaans)