Kerk van Heffen heropent dit najaar in afwachting van definitieve renovatie

De kerk van Heffen, deelgemeente van Mechelen, raakte bij het zware noodweer van 9 juli ernstig beschadigd.
07/08/2024 - 14:32
Hulpbisschop Koen Vanhoutte en anderen staan voor de kerk van Heffen en kijken naar de schade.
Hulpbisschop Koen Vanhoutte mat na het noodweer de schade op samen met enkele parochianen. © Laurens Vangeel

De Sint-Amanduskerk van Heffen, deelgemeente van Mechelen, kan in het najaar weer worden geopend voor bezoekers en gelovigen. Dat zegt burgemeester Bart Somers aan Belga. Volgend jaar wordt een renovatiedossier ingediend, zodat de kerk wellicht in 2026 helemaal hersteld is.

De kerk van Heffen raakte zwaar beschadigd door het noodweer op 9 juli ll. De torenspits viel om, met veel schade aan het dak van de kerk tot gevolg. Vijf dagen later startte een aannemer met tijdelijke herstellingswerken. ‘Het interieur en de kunstwerken werden meteen in veiligheid gebracht en raakten niet beschadigd’, zegt burgemeester  Somers. ’Intussen is ook het dak tijdelijk hersteld en is de kerk weer water- en winddicht.’

Op een definitieve herstelling is het wachten tot 2026. ‘We dienen in 2025 een renovatiedossier in. We schatten dat de herstelling zo'n 2 à 2,5 miljoen euro zal kosten. Een deel van de kosten zullen we kunnen recupereren via de verzekering.’

Voor de tijdelijke herstellingen loopt de rekening op tot 200.000 euro. ‘We vonden het belangrijk om geen twee jaar leegstand te hebben en de kerk zo snel mogelijk weer in gebruik te kunnen nemen’, zegt schepen voor Monumenten Arthur Orlians. ‘Dit najaar zullen er weer erediensten plaatsvinden.’

Drie containers aan gevallen houtstukken uit de kerk werden opzijgelegd, om zoveel mogelijk materiaal te kunnen hergebruiken.

Bron: Belga

Hulpbisschop Koen Vanhoutte in gesprek met parochianen in de kerk van Heffen.
Hulpbisschop Koen Vanhoutte in gesprek met parochianen in de kerk van Heffen. © Laurens Vangeel

Lees meer

Paus Franciscus met traditionele hoofdtooi tijdens zijn bezoek aan het afgelegen Vanimo in Papoea-Nieuw-Guinea

Rond Wereldmissiezondag publiceert Fides jaarlijks de statistieken van de wereldkerk. We overlopen de belangrijkste gegevens.

Crystal Cathedral in 2009 toen het nog een protestantse megakerk was

Na 12 jaar van renovatie is het imposante glazen gebouw eindelijk omgevormd van een protestantse megakerk tot een katholieke kathedraal.

Terwijl het geloof in God bij moslimjongeren steeg naar 79%, daalde het bij katholieke 12 tot 25-jarigen naar 38% en bij protestanten naar 35%.

Moeder Marie-Léonie Paradis (1840-1912): nederige dienst uit liefde tot God

3 religieuze stichters en 11 martelaren, waaronder 3 leken, worden op 20 oktober 2024 door paus Franciscus heilig verklaard in Rome. Leer ze kennen.

woord hoop geschreven in de wolken

Het boek komt er in samenwerking met Vaticanist Carlo Musso. Uitgever Mondadori belooft ‘veel onthullingen en nooit eerder vertelde verhalen’.

Affiche van stadsopera 'Le Gardien du Temple - La Porte des Ténèbres' in Toulouse

Hij wijdt op 16 oktober zijn stad toe aan het Heilig Hart van Jezus als reactie op een stadsspektakel met satanische trekjes.