Kerk moet priesteropleiding bijschaven

Het rapport van de Duitse bisschoppen over het seksueel misbruik moet een aanzet zijn tot bezinning over de hervorming van de priesteropleiding.
02/10/2018 - 09:00

Hartmut Niehues, de verantwoordelijke voor de priesteropleiding in Duitsland, roept na de geruchtmakende publicatie van het rapport van onafhankelijke experts over seksueel misbruik in de Duitse katholieke Kerk, op tot een grondige hervorming van de priesteropleiding. Daarin moet onder meer aandacht zijn voor kwesties als (verplicht) celibaat en seksualiteit, moet er vakereen  beroep gedaan worden op experts en moeten de priesters in opleiding ook vakken krijgen samen met studenten van andere vakken, ook vrouwen. Volgens het rapport heeft 4 à 5 procent van de priesters zich schuldig gemaakt aan misbruik. Die cijfers maken mij bijzonder bang. Toch zou het een foute beslissing zijn om het priestercelibaat als oorzaak van het misbruik te beschouwen en het daarom af te schaffen. Maar dat mag niet betekenen dat de discussie over het verplichte priestercelibaat per definitie is afgesloten.

In het interview met het Duitse katholieke persagentschap KNA formuleert Niehues enkele voorstellen ter overweging en als aanzet tot de discussie over de hervorming van de seminarie-opleiding:

  • in de priesteropleiding moet meer aandacht worden besteed aan kwesties als celibaat en seksualiteit
  • er moet vaker een beroep worden gedaan op externe deskundigen
  • de seminaries waar de kandidaat priesters hun opleiding krijgen, moeten minder besloten worden en er moeten leergroepen gevormd worden samen met studenten van andere vakken
  • er moeten leer- en leefgroepen gevormd worden met mensen van andere pastorale opleidingen, ook vrouwen
  • ook nadat priesters afgestudeerd en gewijd zijn, moeten ze verder begeleid worden, rekening houdend met de tijd en de locatie waar zij leven en met hun professionele activiteiten
  • er moet meer aandacht besteed worden aan de diepe eenzaamheid waaronder veel priesters gebukt gaan

Bron: KNA