Kerk in Nood: 2019 was een jaar van martelaars

In Syrië is er opnieuw iets meer hoop voor christenen, maar elders in het Midden-Oosten en Afrika ging hun lot verder erop achteruit.
10/01/2020 - 13:24
Thomas Heine-Geldern
Thomas Heine-Geldern © Kerk in Nood

Volgens Thomas Heine-Geldern, de internationale voorzitter van Kerk in Nood, was 2019 een van de bloedigste jaren uit de kerkgeschiedenis. 2019 was het jaar van de martelaars, met als bloedige dieptepunt de dood van 250 kerkgangers door aanslagen tegen drie kerken in Sri Lanka op Pasen. Wij zijn bovendien erg verontrust door de evolutie in China.

De voorzitter van de katholieke hulporganisatie noemt het hoopvol dat almaar meer politici en regeringen in West-Europa zich bewust worden van het belang van de godsdienstvrijheid en zich daarover durven uitspreken. Hij verwijst naar de Britse troonopvolger, prins Charles, die in zijn kerstboodschap verwees naar het toenemende lijden en de groeiende vervolging van christenen wereldwijd en opriep tot solidariteit. Maar ook internationale organisaties en instellingen zoals de Europese Unie en de Verenigde Naties moeten de godsdienstvrijheid als fundamenteel mensenrecht beschermen. Momenteel wordt de godsdienstvrijheid slechts in woorden als essentieel recht beleden.

Thomas Heine-Geldern vraagt speciale aandacht voor het lot van de christenen in het Midden-Oosten. De aartsbisschop van Erbil, Bashar Matti Warda, vertelde onlangs nog dat de invasie van de terroristen van Islamitische Staat slechts een van de vele aanvallen was waarvan de christenen in Irak het slachtoffer waren. Daarvoor zijn er al vele andere aanvallen geweest. Bij elke aanval daalt het aantal christenen in Irak, maar net zo goed in Syrië, dramatisch. Eveneens erg zorgwekkend is het lot van de christenen in Nigeria. Zo werd het dorp Kwarangulum in de deelstaat Borno op kerstavond aangevallen door jihadisten. Zij schoten zeven mensen dood, ontvoerden een jonge vrouw en staken de kerk en huizen in brand. Een dag later verspreidde een splintergroep van IS een video waarop de onthoofding van tien christenen en een moslim in het noordoosten van Nigeria te zien was. Ook voor de christenen in Burkina Faso was 2019 een noodlottig jaar. Op verschillende plaatsen moesten scholen en gebedsplaatsen sluiten. Minstens zeven katholieke en protestantse kerken werden aangevallen. Daarbij werden 34 mensen – onder meer twee priesters en twee diakens - gedood.

Bron: Kerk in Nood