Kerk ontmantelt zich door focus op moraal in plaats van betekenis

Dat zegt de Duitse katholieke theoloog, filosoof, psychiater en bestsellerauteur Manfred Lütz. Zijn nieuwste boek helpt je de zin van het leven zien.
12/03/2024 - 16:01
Manfred Lütz
Manfred Lütz © CC Raimond Spekking via Wikimedia Commons

Aan de Duitse krant Augsburger Allgemeine bekent Lütz dat hij al zijn hele leven op zoek is naar de zin van het leven. Om na te denken over de zin van het leven, werd hij filosoof. Om te geloven in de zin van het leven, werd hij theoloog. Om de zin van het leven te vinden in de waanzin van de mensen, werd hij psychiater. En om te lachen met het leven, treedt hij soms op als cabaretier. 

In zijn nieuwste boek 'Der Sinn des Lebens' toont hij de zin van het leven aan de hand van kunstwerken in Rome (Kösel-Verlag, 2024, ISBN 9783466373109, 368 pagina's, 155 kleurenfoto's, 30 euro, verschijnt op 13 maart). 

Hoewel mensen massaal op zoek zijn naar zin en betekenis, zijn de kerken hen daarbij nauwelijks behulpzaam, zegt Lutz. 

'Momenteel zijn de kerken zichzelf aan het ontmantelen.' 

'In het licht van de verschillende crises zijn veel mensen op zoek naar zingeving. Oorspronkelijk waren kerken geen instellingen van moraliteit, maar eerder instellingen van betekenis. Ze hielden het geloof levend in God en in het eeuwige leven.' 

'Het vervangen van religie door moraliteit is een vergissing.'

Bronnen: Augsburger Allgemeine (Duits) - Kösel (Duits) - Wikipedia (Duits)