Van kerkbouw tot voertuigen - Kerk in Nood helpt

Kerk in Nood heeft vandaag vrijdag 18 juni 2021 op een digitale persconferentie het Jaaroverzicht 2020 voorgesteld.
18/06/2021 - 11:13
Kerk in Nood steunt de heropbouw in Libanon
Kerk in Nood steunt de heropbouw in Libanon © Kerk in Nood

Kerk in Nood-voorzitter Thomas Heine-Geldern zei vanmorgen vrijdag 18 juni 2021 tijdens zijn toelichting bij de cijfers van het Jaarrapport 2020 van de katholieke hulporganisatie dat de lijst van wereldwijd gefinancierde projecten net als in het verleden wordt aangevoerd door bouwhulp. Met de hulp van Kerk in Nood zijn wereldwijd 744 kerken, parochiehuizen, kloosters, grootseminaries en parochiecentra gebouwd, gerenoveerd of herbouwd na de verwoestingen die zijn aangericht door oorlog en terrorisme. Een voorbeeld is de maronitische kathedraal van Sint-Elia in Aleppo (Syrië) die tussen 2012 en 2016 zwaar werd beschadigd door raketten en in juli 2020 kon worden heropend. Vooral tijdens de coronacrisis zijn misintenties een teken van eenheid in gebed en voor veel priesters de enige bron van inkomsten. In 2020 konden we hen helpen met meer dan 1,7 miljoen misintenties, legde Heine-Geldern uit. Zo kreeg elke negende priester in de wereld deze vorm van directe steun.

Steun voor arme priesters en parochies

Van de kandidaten voor het priesterschap ontvangt een op de acht steun van Kerk in Nood voor zijn studie of verblijf in het seminarie: in 2020 heeft Kerk in Nood 14.000 toekomstige priesters ondersteund. In veel regio’s in de wereld heeft de coronaviruscrisis de bron van inkomsten voor vrouwelijke religieuzen drooggelegd. Met steun voor hun levensonderhoud, vorming en apostolaat heeft Kerk in Nood in 2020 meer dan 18.000 zusters gesteund. Een belangrijke post voor Kerk in Nood was en is nog altijd vervoerssteun, zodat priesters en catechisten de gelovigen kunnen bereiken, zelfs op ruw terrein: in 2020 financierde Kerk in Nood 783 fietsen, 280 auto’s, 166 motorfietsen, elf boten, twee bussen en één vrachtwagen.

Bezorgdheid over groeiend extremistisch geweld in Afrika

De pandemie en de gevolgen daarvan zullen ons ook in de toekomst blijven bezighouden, aldus Heine-Geldern. De ernstige situatie op het Afrikaanse continent, waar terrorisme en geweld almaar meer uitbreiden, baart onze hulporganisatie eveneens grote zorgen. Net zo belangrijk als het lenigen van materiële nood is het geven van een stem en een gezicht aan onderdrukte en vervolgde christenen. Dit doet Kerk in Nood door middel van informatie, gebed en actieve liefdadigheid. Wij zijn blij en dankbaar dat wij kunnen rekenen op onze weldoeners van over de hele wereld.

Bron: KIN