Kerkdiensten hervatten in Sri Lanka

Vanaf komend weekend worden opnieuw publieke kerkdiensten gehouden in Sri Lanka, maar er is voorlopig nog geen algemene hervatting.
01/05/2019 - 13:00
Massabegrafenis van 60 slachtoffers van de aanslagen in Katuwapitiya
Massabegrafenis van 60 slachtoffers van de aanslagen in Katuwapitiya © Missio

Vanaf komend weekend, en twee weken na de dodelijke aanslagen tegen drie kerken en enkele hotels in Sri Lanka, worden de katholieke kerkdiensten opnieuw hervat. Dat heeft kardinaal Malcolm Ranjith Patabendige Don, de katholieke aartsbisschop van Colombo, bekendgemaakt. Bij de aanslagen vielen officieel 253 doden, van wie 42 buitenlanders.

Volgens de kardinaal wordt plaats per plaats en in afspraak met de veiligheidsdiensten bekeken waar en wanneer er opnieuw kerkdiensten kunnen plaatsvinden. Voorlopig is er nog geen sprake van een algemene hervatting van alle katholieke erediensten. Na de aanslagen tegen kerken in Colombo, Negombo en Batticaloa werden de kerkdiensten eerder voor onbepaalde tijd opgeschort. Dit weekend werd de kerkdienst live op tv uitgezonden, om gelovigen in staat te stellen om op die manier toch te kunnen deelnemen aan de zondagsvierintg.

Omwille van het gevaar van nieuwe aanslagen werden afgelopen zondag geen kerkdiensten gehouden. De kerkleiding volgde daarmee het advies van de overheid en de politiediensten die het risico nog te hoog inschatten. De National Christian Evangelical Alliance of Sri-Lanka (NCEASL) adviseert de bij haar aangesloten kerken om de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen als ze wel samenkomsten houden. Er wordt onder meer aangeraden om auto’s en motorfietsen niet bij de kerk te parkeren, er mogen geen tassen of rugzakken mee naar binnen en het aanvangsuur van de diensten wordt veranderd.

Bron: Open Doors/Kathpress.at