Kerken herdenken samen het Concilie van Nicea
De commissie Geloof en Kerkordevan de Wereldraad van Kerken (WCC) is, ruim op tijd, gestart met de voorbereiding van de herdenking voor het Concilie van Nicea. Het concilie, een van de belangrijkste concilies die er ooit in de kerkgeschiedenis heeft plaatsgevonden, vond in 325 plaats op initiatief van de Romeinse keizer Constantijn, die zich tot het christendom had bekeerd. Hij hoopte met de bijeenkomst onder meer de ketterij van het arianisme, die de goddelijke drie-eenheid niet erkende, een halt toe te roepen.
Van 20 mei tot en met 25 juli 325 kwamen 318 bisschoppen bijeen te Nicea.
Tot de verwezenlijkingen van het concilie behoren onder meer de Geloofsbelijdenis van Nicea, eensgezindheid over de berekening van de paasdatum en de afkondiging van het (vroege) kerkelijk recht. Het concilie sprak zich in een reactie op het arianisme ook uit over Christus als menselijke en goddelijke persoon. Het eerste oecumenische concilie was de eerste poging om een consensus te bereiken in de (toen nog eengemaakte) Kerk door middel van een bisschoppenvergadering.
De WCC heeft beslist om de herdenking een uitgesproken oecumenisch karakter geven. Daarom wordt ook de Pauselijke Raad voor de Eenheid van de Christenen bij de herdenking betrokken. Er wordt een voorbereidende werkgroep opgericht, waarin ook katholieke theologen vertegenwoordigd zijn.
Bron: Ökumenische Information/KNA