Kerken niet meer verwarmd: Duits bisdom test elektrische kussens

Het bisdom Hildesheim wil besparen op de hoge energiekosten van parochies en zoekt alternatieven om kerken niet te moeten verwarmen.
24/10/2023 - 10:26

Het bisdom Hildesheim heeft als eerste Duitse bisdom een drastisch plan voorgesteld om in alle parochies ernstig te besparen op de energiekosten. Blikvanger is de aanbeveling om de kerkgebouwen indien mogelijk niet te verwarmen. ‘Als het absoluut noodzakelijk is, kan het kerkgebouw verwarmd worden tot maximaal 5 tot 9 graden’, aldus het advies.

Er is een uitzondering voor historisch kerken of kerkgebouwen met belangrijke kunstwerken: ‘Waak erover dat de luchtvochtigheid in de gebouwen niet te hoog is. Hierdoor kunnen kerkelijk meubilair, kunstwerken of metselwerk beschadigd raken.’

Voor het eerst worden elektrische zitkussens getest als alternatief voor verwarming. ‘Die zorgen ervoor dat de warmte rechtstreeks ten goede komt aan de kerkgangers- en bezoekers, en minder verspild wordt in de hoge kerkgebouwen.

Vorig jaar werden er voor kerken in binnen- en buitenland al tal van besparingstips verspreid, om een deel van de toen zo sterk gestegen kosten van gas, stookolie en elektriciteit op te vangen. Het Noord-Duitse bisdom is het eerste dat het advies geeft om de knop van de verwarming indien mogelijk volledig dicht te draaien. 

Bron: Domradio