Kerkleiders Nicaragua klagen schending mensenrechten aan

Bisschop Abelardo Mata van Esteli verzekert president Daniel Ortega dat de katholieke kerk zich niet zal laten intimideren.
17/01/2020 - 11:41
De waterfles is uitgegroeid tot symbool van het vreedzaam verzet
De waterfles is uitgegroeid tot symbool van het vreedzaam verzet © facebook

De leiding van de katholieke Kerk in Nicaragua is niet van plan zich te laten afschrikken door de intimidatie van het bewind van president Daniel Ortega, al wordt ze beschuldigd van samenzwering tegen het bewind en al werd afgelopen weekend opnieuw een priester aangehouden. Hij werd zondag na 12 uur ondervraging vrijgelaten.

Bisschop Abelardo Mata van Esteli reageert rustig en onderstreept dat de katholieke Kerk dictators en al wie haar vervolgen doorheen de eeuwen heeft zien komen en gaan. Tegelijk waarschuwt hij de machthebbers om de zaken niet op de spits te drijven en uiterst spaarzaam te zijn in het gebruik van geweld. De bisschop roept priesters op om gelovigen nabij te zijn en veroordeelt nogmaals de schendingen van de mensenrechten van de kant van de overheid. Hij herinnert de ordediensten er terloops aan dat het allereerst hun taak is om burgers te beschermen en niet om hen zonder aanhoudingsbevel te arresteren.

Begin vorige maand werd een dozijn jongeren gearresteerd toen zij probeerden water te brengen naar de hongerstakers. Onder hen ook de Belgisch-Nicaraguaanse studente Amaya Coppens (23). Door hun actie en de verontwaardiging over de arrestatie die daarop volgde, zogezegd omdat zij in het bezit waren van wapens, zijn flessen met water uitgegroeid tot nationaal symbool van het verzet in Nicaragua. Dat werd ook zondag duidelijk toen duizenden gelovigen, naar aanleiding van de feestdag van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria, nationale vlaggen én waterflessen naar de Mariabeelden brachten. Voorlopig blijven de jonge vrouwen, net als tientallen andere tegenstanders van de repressie en de schendingen van de mensenrechten, aangehouden.

Bron: Crux