Kerkplus-subsidie voor kerken in Antwerpen en Ravels

De provincie Antwerpen geeft subsidies voor de St-Catharinakerk op het Kiel en de Sint-Valentinuskerk van Poppel, voor nieuwe of bijkomende functies.
18/06/2022 - 15:28
Sint-Catharinakerk op het Kiel
Sint-Catharinakerk op het Kiel © Onroerend Erfgoed

Uit de kerkenbeleidsplannen van de lokale besturen blijkt dat er de komende jaren voor tientallen kerken in de provincie Antwerpen een nieuwe bestemming of een nevenbestemming moet gevonden worden. Daarbij kunnen zij alvast rekenen op inhoudelijke en financiële ondersteuning van het provinciebestuur om die gebouwen ook een maatschappelijke invulling te geven. In Antwerpen gaat de kerkraad op zoek naar een nevenbestemming voor de Sint-Catharinakerk op het Kiel, zodat er naast erediensten straks ook andere activiteiten in het gebouw kunnen plaatsvinden. Ook in Poppel, een deelgemeente van Ravels, krijgt de Sint-Valentinuskerk een volledige herbestemming. Voor zo’n geslaagde herbestemming is een goede voorbereiding uiterst belangrijk, verduidelijkt Kathleen Helsen, als gedeputeerde bevoegd voor het kerkenbeleid. Daarbij wordt onder andere gekeken naar de erfgoedwaarde, de architectuur en de staat van het gebouw, maar ook naar duurzaamheid en energie-efficiëntie en vooral naar een bestemming die aansluit bij de noden van de buurt. Om die puzzel te leggen, laten we een multidisciplinair team een bestemmingsonderzoek uitvoeren. Daarbij hoort ook een participatietraject met de lokale bevolking.

Sint-Catherinakerk

De deputatie van de provincie Antwerpen stelt alvast een subsidie van 39.736 euro ter beschikking van de kerkraad van de Sint-Catherinakerk op het Kiel in Antwerpen om op zoek te gaan naar een optimale benutting voor het gebouw. De Sint-Catherinakerk is een fraaie neoroaamse kruisbasiliek uit de tweede helft van de 19de eeuw. Naast erediensten zullen er dus ook andere activiteiten kunnen plaatsvinden, al is het vandaag nog onduidelijk welke dat precies zijn. Het multidisciplinaire team Studio Open Kerken start een ontwerpend onderzoek met participatie van de parochie, lokale organisaties, de jeugdvereniging en stedelijke diensten. Het bisdom ging eerder al akkoord met een nevenbestemming voor de Sint-Catherinakerk.

Sint-Valentinuskerk

De Sint-Valentinusparochie in Popel (Ravels) en het bisdom gaan samen met het gemeentebestuur na hoe ook hier een andere invulling  kan gegeven worden aan het gebouw, bij voorkeur in functie van het lokale verenigingsleven. De geschiedenis van de Sint-Valentinuskerk in Poppel gaat terug tot de 16de eeuw. Sindsdien is ze verschillende keren herbouwd. Vandaag is het een driebeukige kruiskerk met een toren in Kempense gotiek. 

De laatste jaren liep het kerkbezoek sterk terug, een evolutie die door de coronacrisis versneld werd. Studio Open Kerken start nu een bestemmingsonderzoek om tot een gedragen voorstel te komen. Daarbij worden naast het kerkbestuur ook verschillende adviesraden, verenigingen uit het dorp en de inwoners van Poppel betrokken. Om dit onderzoek te financieren, ontvangt de gemeente Ravels een Kerkplus-subsidie van 35.315 euro.

Kerkplussubsidie

Ook elders in de provincie kunnen lokale besturen, kerkbesturen en vzw’s met vragen over het toekomstig gebruik van een kerkgebouw steeds aankloppen bij het provinciebestuur om na te gaan of zij ook via Kerkplus in aanmerking komen voor een gesubsidieerd bestemmingsonderzoek of voor investeringssubsidies om zo’n nieuwe invulling ook effectief te realiseren. Toelichting daarover is te vinden op de website van de provincie Antwerpen (zoeken naar Kerkplus) of via een mail naar kerken@provincieantwerpen.be.