Kerstboom voor Sint-Pietersplein komt uit Piemonte

De kerstboom is ieder jaar uit een ander land of een Italiaanse regio afkomstig.
28/10/2023 - 12:29
De plaatsing van de kerstboom op het Sint-Pietersplein in Rome
De plaatsing van de kerstboom op het Sint-Pietersplein in Rome © Vatican Media

Macra, een kleine gemeente uit Piemonte, mag dit jaar de spar schenken die tijdens de periode van Kerstmis op het Sint-Pietersplein in Rome staat. Een bedrijf uit Villar San Costanzo, 20 kilometer verderop in Piemonte, werd aangesproken om voor de kerstversiering te zorgen.

Pastoor Don Graziano Einaudi van Macra is enthousiast over de aankondiging en de extra bekendheid die er daarmee aan de gemeente wordt gegeven. Burgemeester Carsetti vertelde dat Macra zich al jaren geleden kandidaat stelde om de kerstboom te mogen leveren. ‘Maar wij hebben de hoop nooit opgegeven.’

Volgens de krant La Stampa is er kritiek op de hoge kostprijs van het transport van de spar naar Rome. De kosten van het transport, onder meer per helikopter, worden geraamd op 65.000 euro. De gemeente hoopt dat geld samen te brengen met sponsoring.


Kerstkribbe

Een bijzonderheid is dat de inhuldiging van de boom op 9 december zal samenvallen met de start van de viering van de achthonderdste verjaardag van de kerststal. Volgens de overlevering werd de eerste kribbe met voorstelling van de geboorte van Jezus aan de hand van beelden rond Kerstmis 1223 bedacht en gebouwd door Sint-Franciscus van Assisi (1181-1226). Hij liet ook een os en een ezel opstellen. Vanaf de 15de eeuw werden in Italië permanent kerstkribben opgesteld. Vanaf de zeventiende eeuw werden deze kerstkribben als uitbeelding van de gebeurtenis in Betlehem ook buiten Italië bijzonder populair.

Bron: La Stampa/Targato