Kerstmis en Pasen zijn kansen tot dialoog

Volgens de Vlaamse witte pater Frans Bouwen worden de verschillen tussen de christelijke Kerken in het Midden-Oosten almaar minder belangrijk.
30/03/2018 - 12:00
Christelijke pelgrims in de oude stad van Jerusalem
Christelijke pelgrims in de oude stad van Jerusalem © Christian Media Center/Custodie Heilige Land

De viering van Kerstmis en Pasen in Jeruzalem en het Heilig Land zijn een mooie kans om de oecumenische dialoog en de samenwerking tussen de christelijke Kerken in het Heilig Land te versterken. Dat zegt de Vlaamse pater Frans Bouwen van de congregatie van de missionarissen van Afrika (Witte Paters) die al 40 jaar in Jeruzalem woont en werkt.

Wonen in Jeruzalem betekent verschillen ervaren en bewust worden van het feit dat het Evangelie zich over de hele wereld heeft verspreid en verschillende culturen en talen heeft doordrenkt en verschillende liturgische tradities tot leven bracht. Elke kerkgemeenschap trekt naar Jeruzalem om er aanwezig te zijn op de heilige plaatsen en om zichzelf te vernieuwen. Dit is de enige plek ter wereld waar je de katholiciteit en universaliteit van de Kerk kunt ervaren, stelt pater Bouwen, een kenner van de Kerken in het Midden-Oosten. Hij is ook voorzitter van de Bisschoppelijke Commissie voor de Oecumenische Dialoog, die in november 2016 door het Latijnse patriarchaat werd opgericht.

Pater Bouwen betreurt dat de westerse Kerken Pasen zondag aanstaande 1 april vieren en de oosterse Kerken pas de zondag erna, ondanks de jarenlange inspanningen om de belangrijkste hoogdag op dezelfde dag te vieren: In Griekenland, Cyprus en Egypte vieren katholieken, die er slechts een kleine minderheid vormen, het feest samen met de meerderheid van de orthodoxe christenen. Ook Pinksteren en andere feesten die geen vaste datum in de kalender hebben, worden er op dezelfde dag gevierd. Hetzelfde gebeurt ook hier in sommige parochies in Ramallah en Taybeh (Palestijnse Gebieden) en in Jordanië. Ook in Jeruzalem werd getracht om dit samen te vieren, maar dat heeft slechts verdeeldheid veroorzaakt.

Bron: SIR