Keulse kardinaal Rainer Maria Woelki blijft

Sinds zijn terugkeer begin maart 2022 is kardinaal Woelki opnieuw aartsbisschop van Keulen.
07/11/2023 - 09:00
Kardinaal Rainer Maria Woelki, de aartsbisschop van Keulen
Kardinaal Rainer Maria Woelki, de aartsbisschop van Keulen © aartsbisdom Keulen

Volgens de Duitse kerkjurist Georg Bier heeft het geen enkele zin meer om te blijven aandringen op het terugtreden van kardinaal Rainer Maria Woelki, de aartsbisschop van Keulen. Die kwam in de verdrukking door fouten in de communicatie, een vertrouwenscrisis en omdat hij onder ede zou gelogen hebben over zijn kennis van seksueel misbruik binnen de kerk. Paus Franciscus bepaalde dat Woelki in functie kon blijven, meer eerst enkele maanden lang zijn taken zou neerleggen voor een periode van bezinning. Tijdens die periode stelde de bisschop zijn ambt ter beschikking, maar de paus heeft dat ontslag nooit aanvaard 

Volgens de hoogleraar kerkelijk recht en kerkelijke rechtsgeschiedenis zou er al lang een uitspraak van de paus bekend zijn als hij het ontslag van Woelki zou verlangen. Bovendien moest de paus daarover volgens het kerkelijk recht binnen de drie maanden een beslissing nemen. Bijkomend verwijst Georg Bier ook naar het rapport van twee visitatoren, die door de paus naar het grootste Duitse bisdom werden gestuurd. Dat bracht geen onregelmatigheden of een doofpotoperatie bij de behandeling van klachten over seksueel misbruik aan het licht.

Daaruit besluit hij dat de paus van oordeel is dat de situatie in het aartsbisdom Keulen geen ingreep vereist. In het gesprek met Herder Korrespondenz, dat maandag is verschenen, bemerkt hij dat het echter wel beter was geweest als het Vaticaan daarover duidelijker had gecommuniceerd. 

Bron: Katholisch.de