Kinderlijkjes in voormalig tehuis voor ongehuwde moeders

Op het terrein van een Iers voormalig tehuis voor ongehuwde moeders en hun baby's zijn stoffelijke resten van kinderlijkjes gevonden.
04/03/2017 - 07:45

De Ierse congregatie de zusters van Barmhartigheid heeft vrijdagmiddag geen commentaar gegeven op de vondst van de stoffelijke resten van kinderen vlakbij hun tehuis voor ongehuwde moeders en hun baby's in Tuam. De zusters hebben volledige medewerking beloofd. De afgelopen weken werd een betekenisvolle hoeveelheid stoffelijke resten van kinderen tussen 35 weken tot 2 à 3 jaar oud in 17 van de 20 onderzochte ondergrondse ruimtes gevonden. De lijkjes dateren uit de jaren 1950. Zij werden teruggevonden dankzij de aanwijzingen van de Ierse historica Catherine Corless. Volgens haar onderzoek liggen er op het terrein van het voormalige tehuis in totaal 796 baby’s begraven.

De opgravingen vonden plaats op vraag van een Ierse overheidscommissie. Veelal jonge meisjes kwamen in het tehuis terecht nadat hun familie hen na hun zwangerschap in de steek had gelaten of verstoten. Maar wij kunnen de informatie niet verifiëren, omdat onze archieven zijn overgedragen aan de Galway County Council, de huidige eigenaar van de gronden, reageerden de zusters. De Ierse zusters van Barmhartigheid vingen tussen 1925 en 1961 in het tehuis duizenden ongewenst zwangere moeders en hun kinderen op.

Naar schatting 35.000 ongehuwde moeders hebben een periode doorgebracht in een van de 10 tehuizen van religieuze congregaties in Ierland. The Independent

Onderzoek van Catherine Corless had eerder al duidelijk gemaakt dat 796 kinderen, veelal baby's, tussen 1925 en 1961 de dood vonden in het tehuis van de zusters in Tuam. Corless verzamelde de overlijdensaktes van elk kind, waarin ook telkens de naam, de leeftijd, de plaats van geboorte en de doodsoorzaak worden vermeld. Volgens haar onderzoek zijn de baby's en kinderen overleden aan de gevolgen van tuberculose, stuipen, mazelen, kinkhoest, griep, bronchitis, hersenvliesontsteking en andere ziekten.

Bron: The Journal/The Independent