‘Kloosterhabijt is te danken aan Sint-Franciscus’
Iedereen kent het kloostergewaad dat verscheen in de Middeleeuwen en door monniken wordt gedragen. Maar minder bekend is dat dit habijt wordt toegeschreven aan Sint-Franciscus van Assisi. Hij maakte samen met zijn medebroeders van het dragen van het habijt in wol van middelmatige kwaliteit min of meer zijn handelsmerk. De zoon van een rijke stoffenhandelaar uit Assisi maakte zo duidelijk dat hij afstand nam van een werelds en burgerlijk leven en dat dit werd omgeruild voor een leven in armoede. Het gewaad werd omgord met een riem met drie knopen - als uitdrukking en herinnering aan de geloften van armoede, kuisheid en gehoorzaamheid - en aangevuld met een paar sandalen.
Thomas van Celano gaf in zijn Vita, de eerste hagiografie van de heilige van Assisi, in 1228 toelichting bij de morele en spirituele symboliek die door Sint Franciscus aan de kleding werd toegeschreven, toen hij zich in het openbaar uitkleedde om zijn zelfgeweven kleding aan te trekken en zijn breuk met zijn vorige leven te markeren.
Vandaag zijn er nog slechts beperkt aantal ateliers die zich toeleggen op de productie van deze zware stof, die is voorbehouden voor religieuze ordes die dit habijt nog steeds gebruiken.
Bron: Aleteia