Koekelbergse parochie brengt tegenbezoek in Molenbeekse moskee

Nadat een Molenbeekse moslimdelegatie de Sint-Annakerk van Koekelberg had bezocht, trok een groep parochianen naar de Jaffariamoskee in Molenbeek.
12/02/2020 - 17:52
Nadat een Molenbeekse moslimdelegatie de Sint-Annakerk van Koekelberg had bezocht, trok een groep parochianen naar de Jaffariamoskee in Molenbeek
Nadat een Molenbeekse moslimdelegatie de Sint-Annakerk van Koekelberg had bezocht, trok een groep parochianen naar de Jaffariamoskee in Molenbeek © Expertisepunt IDB

Op zaterdag 8 februari 2020 bracht een veertigtal katholieken van de Sint-Annaparochie uit Koekelberg een bezoek aan de Jaffariamoskee in Sint-Jans Molenbeek. Het ging om een tegenbezoek na de kerstwensen die de moslims in de Sint-Annakerk hadden uitgesproken tijdens de zondagsviering na Kerstmis 2019.  Voorzitter Mussa Zulfikar leidde de groep rond in de gebedsruimte voor mannen en die voor vrouwen. De twee verdiepingen waren verrassend mooi versierd met wandtapijten waarop diverse Korancitaten voorkwamen, maar ook de namen van de twaalf opvolgers van de profeet Mohammed, in de sjiitische traditie. Rond 20 uur sloot een groep moslimgelovigen de bezoekers aan voor een interreligieus spiritueel programma. Sjeik Hussain Tasawar reciteerde enkele verzen in verband met Jezus en Maria. In zijn homilie onderstreepte hij het belang voor geloofsgemeenschappen om elkaar te ontmoeten ongeacht de verschillen in afkomst. In de islamitische traditie bestaan er heel wat verhalen waarin Jezus’ boodschap op een voor christenen herkenbare wijze wordt weergegeven. Het gaat meestal om waarden van eenvoud, eerlijkheid, gastvrijheid, solidariteit, dankbaarheid en lofprijzing tot God.

Het zout van de aarde

Na de toespraak van sjeik Zulfikar las een jongeman enkele poëtische teksten voor. In het tweede deel richtte pastoor Marc Leroy van de Sint-Annaparochie, zich tot katholieken en moslims met de evangelielezing van zondag 9 februari: U bent het zout van de aarde en het licht voor de mensheid …, gevolgd door een bezinning en een lied. De verbroederingsavond werd besloten met een rijstmaaltijd. Als afscheidsgeste kwamen alle aanwezigen processiegewijs de verschillende katholieke en moslimvertegenwoordigers groeten. Bij het buitengaan deelden twee jonge katholieken een kaartje met de evangelietekst uit, samen met een zakje gevuld met wierookblaadjes.
Het initiatief werd gekenmerkt door warmte, vriendschap en wederzijds respect en kadert in de reeks ontmoetingen tussen christenen en moslims via hun cultusplaatsen. De coördinatie ervan is in handen van het Expertisepunt Interreligieuze Dialoog Kerk Brussel (IDB).

Bron: Jan Van Eycken van het Expertisepunt IDB (Interreligieuze Dialoog Brussel)