Kolonisten bezetten grond van Grieks-orthodoxe Kerk in Jeruzalem

Vorig jaar veroorzaakte de Grieks-orthodoxe patriarch verontwaardiging toen bekend raakte dat hij 11 hectare kerkelijk eigendom had verkocht.
31/12/2022 - 12:31
Jeruzalem met Klaagmuur en Gouden Koepelmoskee
Jeruzalem met Klaagmuur en Gouden Koepelmoskee © RR

Joodse kolonisten houden sinds afgelopen dinsdag in Oost-Jerusalem een stuk grond bezet dat eigendom is van de Grieks-orthodoxe Kerk. Zij kregen daarbij bescherming van de Israëlische politie. De kolonisten omheinden het gebied en plaatsten er camera’s. Toen Arabische christenen en andere Palestijnen ter plaatse kwamen om te protesteren en hun ongenoegen duidelijk te maken, werden drie Palestijnen gearresteerd.  

Het incident had plaats in de Palestijnse wijk Silwan, ten zuiden van de Oude Stad. De bezetters kwamen al vroeg in de ochtend aan terwijl de bewoners nog sliepen en namen het stuk land in. Het is eigendom van het Grieks-orthodoxe klooster in Silwan, dat deel uitmaakt van het Grieks-orthodoxe patriarchaat van Jeruzalem. Het stuk grond wordt al 70 jaar bewerkt en bewaakt door een familie, die een pachtovereenkomst heeft met het patriarchaat. 

In de wijk Silwan, die strategisch is gelegen ten zuiden van de Al-Aqsamoskee en de Klaagmuur, wonen naar schatting 60.000 Palestijnen. Volgens mensenrechtenorganisaties worden momenteel honderden families bedreigd met uitzetting, hetzij door rechtszaken van machtige kolonistengroepen of administratieve uitzettingsbevelen van het stadsbestuur van Jeruzalem. De kerkleiders van Jeruzalem waarschuwden in hun kerstboodschappen nog voor de toenemende onrechtmatige inbeslagname van eigendommen. Door de sterk toegenomen invloed van conservatieve orthodoxen in de nieuwe Israëlische regering vrezen zij dat de uitholling van de rechten de komende jaren nog zal toenemen.

Bron: Middle East Eye