Kolpingwerk hoopt op heiligverklaring van inspirator

Het Kolpingwerk dringt in een petitie aan op de heiligverklaring van Adolph Kolping, de pionier van de naar hem genoemde sociale beweging.
28/10/2020 - 10:46

Het Kolpingwerk, een katholieke sociale vereniging die in meer dan 60 landen actief is en in Duitsland alleen al zo’n 230.000 leden telt, heeft een onlinepetitie gelanceerd waarin wordt aangedrongen op de heiligverklaring van de stichter en inspiratiebron van de beweging, de Duitse priester Adolph Kolping (1813-1865).

Het Kolpingwerk ging in 1846 van start, aanvankelijk als een vereniging voor jonge rooms-katholieke arbeiders. Vooral dankzij Adolph Kolping, de tweede voorzitter, nam de vereniging snel uitbreiding. In 1935 werd het Kolpingnetwerk opgericht, dat vandaag 5.800 verenigingen telt. De sociale vereniging mobiliseert wereldwijd tienduizenden kinderen en jongvolwassenen en stimuleert hen tot verantwoordelijkheid en solidariteit, ook over de grenzen.

Adolph Kolping werd op 27 oktober 1991 door paus Joannes Paulus II zalig verklaard.

Volgens de vereniging ontbreekt het momenteel nog aan een wonder om Adolph Kolping heilig te verklaren. De initiatiefnemers van de petitie dringen bij de paus erop aan om dispensatie te verlenen zodat de Duitse geestelijke ook zonder een erkend wonder heilig verklaard kan worden. De campagne loopt nog tot in de herfst van 2021. Op 27 oktober 2021 worden alle handtekeningen uit de hele wereld aan paus Franciscus overhandigd, tijdens de bedevaart naar Rome naar aanleiding van de 30ste verjaardag van de zaligverklaring van Kolping.

Bron: Katholisch.de