Komt er een speciale synode voor oosters-katholieke kerken?
De grootaartsbisschop van de Oekraïense Grieks-Katholieke Kerk, Sviatoslav Shevchuk, heeft bevestigd dat hij tijdens zijn recente ontmoeting met paus Franciscus heeft aangedrongen op een speciale synode voor de oosters-katholieke kerken. De Oekraïense kerkleider verwijst naar de gespannen situatie en conflicten in Oekraïne, Libanon, Armenië, Syrië, Irak, Eritrea, het Heilige Land.
‘Er zijn duizend goede redenen om de kerkleiders uit deze regio voor zo’n speciaal overleg samen te roepen. In vrijwel het hele Midden-Oosten worden kerken aangevallen. De christelijke gemeenschappen staan op het punt om te verdwijnen, zoals na al het geval is met joden in de Arabische wereld.’ Shevchuk verwijst in het bijzonder naar de situatie in Irak: ‘In 1915 leidde een genocide parallel aan die van de Armeniërs tot de uitroeiing van 800.000 christenen. Maar zelfs in 2003, vóór de oorlog, waren er nog anderhalf miljoen christenen. De meesten woonden in Bagdad. Tegenwoordig leven er in Irak nauwelijks nog 150.000 christenen.’
‘Zelfs vandaag wordt het christenen belet om terug te keren naar hun huizen en hun velden in de vlakte van Nineve. Dat wordt belet door ‘zogenaamde’ christenen: leden van de gewapende Babylonbrigade onder leiding van Rayan Al-Kildan, die bestaat uit extremistische sjiitische milities die trouw zweren aan Iran.’ De grootaartsbisschop uit bedekte kritiek op de paus, die recent nog een ontmoeting had met de Iraakse president Abdel Latif Jamal Rachid. Het ontbrak Franciscus toen aan de moed om de Chaldeeuwse patriarch Louis Sako te verdedigen, die door Bagdad niet langer als de woordvoerder van de christenen in Irak wordt erkend. Die rol is nu toegewezen aan Rayan Al-Kildan. Maar die kan allerminst als een vertegenwoordiger van die christenen worden beschouwd. ‘Het zwijgen van de paus weegt bijzonder zwaar.’ De leider van de Babylon Brigade staat overigens op een lijst van de Verenigde Staten en Canada van criminelen die ernstige gruweldaden hebben begaan.
Bron: Diakonos/L’Espresso