Koning Abdoellah II ontvangt de Lamp van de Vrede in Assisi

Bondskanselier Angela Merkel overhandigt de franciscaanse vredesprijs aan de Jordaanse koning Abdoellah II.
29/03/2019 - 10:14
De Jordaanse koning Abdoellah II bin al-Hoessein
De Jordaanse koning Abdoellah II bin al-Hoessein © Mark Garten/Persdienst UN

De Jordaanse koning Abdoellah II, die een bron van hoop en stabiliteit in het Midden-Oosten wordt genoemd, krijgt deLamp van de Vrede. De symbolisch belangrijke vredesprijs wordt jaarlijks toegekend door de minderbroeders-franciscanen. De jury wil met de vredesprijs vandaag hulde brengen aan de jarenlange en ononderbroken inzet van de koning van vrede, mensenrechten en godsdienstvrijheid in een van de woeligste en politiek onrustigste gebieden ter wereld.

Woensdag kwam er al een delegatie van de Jordaanse veiligheidsdiensten op inspectie in het klooster van Assisi om na te gaan of alle veiligheidsvoorwaarden vervuld zijn. Vandaag volgt dan viering van het staatshoofd van een land waar momenteel ook nog eens 1 miljoen vluchtelingen worden opgevangen. De koning won pas nog de Templetonprijs voor zijn inzet voor interreligieuze verstandhouding

Koning Abdoellah II kwam donderdagnamiddag in het gezelschap van koningin Raina aan in Assisi. Voor de gelegenheid reist ook de Duitse Bondskanselier Angela Merkel naar Assisi. Zij zal de onderscheiding in de geboorteplaats van Sint-Franciscus persoonlijk aan de Jordaanse koning overhandigen. De plechtigheid wordt live uitgezonden door de Italiaanse openbare omroep RAI en is ook op 20 andere televisiezenders te volgen. Voorafgaand neemt de voorzitter van het Europees Parlement, Antonio Tajani, deel aan een ontmoeting over de toekomst van Europa.

Bron: SIR/SIC