Koninklijke Bibliotheek toont uitzonderlijke handschriften

Vooral hertog Filips de Goede gaf een belangrijke impuls aan de prachtige collectie van de hertogen van Bourgondië.
16/09/2020 - 11:23

Vanaf vrijdag 18 september 2020 kan het publiek in  het museum van de Koninklijke Nationale Bibliotheek (KBR) op de Kunstberg in Brussel een schat ontdekken die 600 jaar lang zo goed als verborgen bleef. Bezoekers kunnen er kennismaken met de bibliotheek van de hertogen van Bourgondië en hun prachtige collectie 15de-eeuwse handschriften. De uitzonderlijke collectie omvat bijna een derde van de 900 boeken van de bibliotheek van de Bourgondische hertogen.

Door de coronamaatregelen worden maximaal vijftig bezoekers per uur toegelaten in het 1.500 m2 grote museum.

De verzameling bewijst nogmaals de rol van de ambitieuze vorst en gulle mecenas Filips de Goede, die trouwens ook de stichter is van de Orde van het Gulden Vlies, voor onze gewesten. Als bibliofiel verzamelde hij boeken die representatief waren voor de toenmalige kennis in de hele westerse wereld. Die hebben betrekking op alle domeinen van het denken en omvatten boeken van grote auteurs uit de oudheid zoals Xenofon en Titus Livius, maar ook middeleeuwse teksten. Bovendien nodigde hij de beste kunstenaars van zijn tijd uit aan zijn hof in Brussel en zelfs Rogier van der Weyden werkte voor hem. Hij bestelde bij hen boeken die rijkelijk werden verlucht met miniaturen.

Miniatuur van Rogier van de Weyden in de Chronieken van Henegouwen
Miniatuur van Rogier van de Weyden in de Chronieken van Henegouwen © KBR

Tot nu toe hadden enkel wetenschappers toegang tot deze prachtige collectie, maar een tijd geleden besliste KBR om de collectie te ontsluiten voor het grote publiek en het verhaal van de handschriften en de geschiedenis van de tijd waarin ze vervaardigd werden te vertellen. Het museumparcours is beschikbaar in vijf talen (Nederlands, Frans, Engels, Duits en Spaans). De bezoeker krijgt een eerste introductie in de Nassaukapel, het enige overblijfsel van het gelijknamige paleis dat is ingekapseld in het modernistische gebouw van de KBR. Daarna krijgt het bezoek een vervolg op de hoger gelegen verdieping, waar 160 stukken – handschriften, prenten, retabels, wapens enzovoort – worden tentoongesteld in individuele vitrines. Om redenen van bewaring worden de handschriften driemaal per jaar gewisseld, zodat trouwe bezoekers telkens andere handschriften kunnen ontdekken. Naast handschriften stelt het KBR-museum ook werken en voorwerpen uit de 15de eeuw tentoon die ze van andere Belgische musea en collecties in depot heeft ontvangen.

De opening van het museum past in de nieuwe strategie van KBR om het Belgische cultureel erfgoed niet enkel te bewaren, maar daarmee ook een breder publiek te bereiken, zowel online als ter plaatse. De bouw van het nieuwe museum ging gepaard met grote infrastructuurwerken, waarbij het volledige gebouw ook rolstoeltoegankelijk werd gemaakt. Ook het voormalige paleis van Karel van Lotharingen, dat deel uitmaakt van het KBR-gebouw, werd volledig heringericht om er tijdelijke tentoonstellingen te organiseren en zo ook de andere collecties van KBR aan het publiek te tonen.

Bron: KBR