Koninkrijk van David en Salomo heeft (wellicht) bestaan

De stad Gezer is al meer dan een eeuw het onderwerp van archeologisch veldwerk.
19/11/2023 - 09:00
Luchtbeeld van het Bijbelse Gezer
Luchtbeeld van het Bijbelse Gezer © Sam Wolff

Een groep Israëlische Bijbelse archeologen heeft de monumentale bouwwerken in Gezer, een kunstmatige heuvel gevormd door de opeenstapeling van lagen menselijke bewoning gedurende duizenden jaren, opnieuw gedateerd in het begin van de 10e eeuw voor Christus. Dat kan betekenen dat zij mogelijkerwijze toch door koning Salomo werden gebouwd. 

Verschillende onderzoeken van de afgelopen veertig jaar maakten duidelijk dat oude overblijfselen in heel Israël die ooit aan David en Salomo werden toegeschreven, feitelijk dateerden van ongeveer een eeuw na de veronderstelde tijd van hun regering. Concreet bewijs van de historiciteit van hun koninkrijk ontbreekt dus. Maar recent gebeurde een radiokoolstofonderzoek van de 3000 jaar oude ruïnes van Gezer, bekend uit Egyptische, Bijbelse en Assyrische bronnen. Dankzij de indrukwekkende overblijfselen bieden deze ruïnes een unieke kans om tekst en archeologie te vergelijken en om het ongedocumenteerde dagelijkse leven van de inwoners van de stad aan het licht te brengen.

De nieuwe, recente datering van de overblijfselen van poorten, verdedigingsmuren en een groot administratief gebouw in het begin van de tiende eeuw sluit nauw aan bij de Bijbelse verhalen. De wetenschappers zijn terughoudend voor het leggen van verbanden tussen archeologische overblijfselen enerzijds en gebeurtenissen of individuen in tekstuele bronnen anderzijds. Het is al evenmin hun bedoeling om te bewijzen dat de Verenigde Monarchie van de Israëlieten, zoals beschreven in de Bijbel, een historische realiteit was. Niettemin menen zij dat de historiciteit van het legendarische koninkrijk van David en Salomo op basis van deze nieuwe bevindingen ‘niet kan worden uitgesloten’. 

Bron: Haaretz