Koperdieven actief in Vlaams-Brabant

Ook de kerken van Groot-Bijgaarden en Asse kregen recent koperdieven over de vloer.
12/09/2018 - 16:46
Ook lood is niet veilig voor dieven
Ook lood is niet veilig voor dieven © allchurches

Koperdieven hebben het afgelopen weekend grote stukken regenpijp en delen van bliksemafleiders van de Sint-Egidiuskerk in Groot-Bijgaarden gestolen. Ook van de kerk van Asse werden recent vier afvoerbuizen gestolen. Bij de infrastructuur van de NMBS zijn dergelijke diefstallen schering en inslag. Daarom probeert men daar de koperen afvoerbuizen en leidingen vast te betonneren. Het is de daders om het koper te doen. Dat proberen zij bij niet-alerte oudijzerhandelaren aan de man te brengen.

Vervanging door niet-koperen buizen ligt niet voor de hand omdat kerken strikte erfgoedregels moeten naleven, legt pastoor Marc Boulanger uit in Het Nieuwsblad. Experts schatten de waarde van de buit in Groot-Bijgaarden op maximum 50 euro aan koper.

Ook in het buitenland kampen kerken met hetzelfde probleem. In Engeland, waar de kerken een actieplan tegen de diefstallen lanceerden, krijgen kerkfabrieken de raad om de verlichting rondom de kerkgebouwen te verbeteren, kerkgangers vooraf in te lichten wanneer er werken gebeuren, afspraken te maken met politie en de toegang tot de parkeerplaatsen te beperken. Omwonenden worden ook aangesproken om mee een oogje in het zeil te houden. De Britse minister van Binnenlandse Zaken Jeremy Hunt heeft ook strengere straffen voor koperdiefstal aangekondigd.

Bron: Het Nieuwsblad

Tien tips tegen koperdiefstal

  1. Controleer daken regelmatig op schade
  2. Snoei hoge bomen rond de kerk en andere vegetatie die het dieven gemakkelijk kunnen maken
  3. Verwijder voorwerpen zoals ladders, maar ook afvalbakken, tonnen en ander materiaal dat dieven kan helpen om op het dak te geraken.
  4. Vraag omwonenden om verdachte activiteiten meteen aan de politie te melden
  5. Licht parochianen en omwonenden van het kerkgebouw vooraf in over geplande werken
  6. Waak erover dat bouwvakkers tijdens werken de regels voor misdaadpreventie volgen, onder meer door geen ladders te laten rondslingeren
  7. Maak afspraken met de politie, vooral ook als er al  een (poging tot) diefstal heeft plaatsgevonden
  8. Beperk de toegang tot parkeerplaatsen vlak naast de kerk en plaats eventueel (wegneembare) paaltjes.
  9. Plaats een elektronisch dakbeveiligingssysteem of camerabewaking en breng antiklimverf aan ter preventie van diefstal
  10. Blijf waakzaam

Bekijk de checklist van de verzekering ter preventie van metaaldiefstal aan Engelse kerken