Koppige monniken en pelgrims houden Athos in greep van corona

De afgelopen dagen overleden op de berg Athos opnieuw twee monniken aan corona.
16/11/2021 - 11:00
De monnikenrepubliek op de Athosberg
De monnikenrepubliek op de Athosberg © Mt. Athos

De abt van hetEsfigmenou-klooster op de Athosberg heeft publiekelijk zijn ongenoegen erover uitgesproken dat de orthodoxe kloosterrepubliek Athos in de greep blijft van de coronapandemie. Hij vreest ook dat Athos nog verre van het coronavirus verlost is en dringt bij de officier van justitie erop aan om in te grijpen.

Volgens de abt van het invloedrijke klooster zijn er twee boosdoeners die Athos in de greep houden van corona. Enerzijds zijn er de pelgrims die proberen om de verplichte test te omzeilen voordat ze Athos betreden, met behulp van valse vaccinatiecertificaten of andere illegale praktijken. Anderzijds zijn er enkele monniken van Athos die zich niet alleen streng verzetten tegen vaccinatie, maar ook mensen publiekelijk oproepen zich niet te laten vaccineren. Volgens de abt is slechts 40 procent van alle monniken op Athos gevaccineerd.

De burgerlijke gouverneur van Athos, Athanasios Martinos, relativeert de heisa. Hij erkent weliswaar dat sommige pelgrims proberen te frauderen. Maar volgens hem is de situatie op Athos veel minder ernstig. Momenteel zijn er ongeveer 30 tot 40 bevestigde coronagevallen. Daarvan wordt een vijf- of een zestal in het ziekenhuis in Thessaloniki behandeld. Ongeveer 75 procent van de monniken is gevaccineerd. De zieken zijn voornamelijk kluizenaars of monniken van de kleinste kloostergemeenschappen. Terwijl er nauwelijks besmettingen zijn in de grote kloosters op het schiereiland.

Vanaf 20 november brengt de oecumenische patriarch van Constantinopel Bartholomeüs een bezoek aan Griekeland. Aanvankelijk was hij van plan ook de monnikenrepubliek te  bezoeken, maar dat bezoek is nu afgelast.

Bron: Kathpress.at