Koppige zuster Scholastica weigert klooster te verlaten

Zr. Scholastica, een clarisse, is van plan de monastieke traditie in het Zwitserse Wonnenstein tot haar laatste ademtocht te blijven verdedigen.
25/08/2022 - 14:30
Maria Rosengarten Wonnenstein
Maria Rosengarten Wonnenstein © Cathobel

De laatste clarisse van het Maria Rosengartenklooster in Wonnenstein in het Zwitserse kanton Appenzell haalt de media omdat zij weigert het  klooster te verlaten. Sinds het overlijden van haar overste in 2020 is zij de laatste kloosterlinge van de zusters van de derde orde van Sint-Franciscus . Het 'bevel' van bisschop Markus Büchel van Sankt-Gallen om naar een ander klooster van de orde te verhuizen, blijft ze prompt naast zich neerleggen. Ze is vastbesloten de monastieke traditie van haar orde, die teruggaat tot in de zeventiende eeuw, tot haar laatste snik te blijven verdedigen. 

De verantwoordelijken van het Maria Rosengartenklooster sloten al in 2013 een akkoord met de bisschop en zijn kanselier over de toekomst. Als gevolg daarvan werd het klooster in 2014  overgedragen aan de civielrechtelijke vereniging Kloster Maria Rosengarten Wonnenstein. Die regeling moest de toekomst van de infrastructuur en de verzorging van de laatste zusters verzekeren en ervoor zorgen dat Wonnenstein ook in de toekomst een centrum van bedrijvigheid en spiritualiteit blijft.

Gelofte

Zuster Scholastica Schwizer (78) woont al 58 jaar in het klooster. Zij is de laatste van de 490 zusters die er doorheen de eeuwen hebben bewoond. Zij beklaagt zich erover dat zij al sinds het overlijden van haar overste in 2020 door het bisdom en de vereniging onder druk wordt gezet om te verhuizen. In december 2020 trok zij effectief ook heel even weg, maar dat was alleen om voor een coronabesmetting behandeld te worden. Daarna keerde zij gewoon terug. Via haar advocaat tekende zij ook in Rome beroep aan tegen de gang van zaken. Maar op 19 augustus 2022 oordeelde ook het Vaticaan dat het bisdom en de stichting correct en volgens het kerkelijke recht hebben gehandeld. Daarbij is de logica gevolgd dat één enkele zuster niet als een gemeenschap kan beschouwd worden. Zr. Scholastika daarentegen verwijst naar de eeuwige geloften die ze destijds heeft afgelegd. Die omvatten volgens haar ook de belofte om tot haar dood in het klooster te blijven …

Bron: Kipa-Apic