Kopten mogen opnieuw op bedevaart naar Jeruzalem

De maatregel werd herroepen in een televisie-interview op 7 januari, ter gelegenheid van het koptisch Kerstmis.
16/01/2022 - 12:12
De koptisch-orthodoxe paus Tawadros II en president Abdul Fatah al-Sisi
De koptisch-orthodoxe paus Tawadros II en president Abdul Fatah al-Sisi © popetawadros.org

De Koptisch-orthodoxe patriarch Tawadros herroept het bedevaartverbod naar Jeruzalem en Israël in het algemeen, dat in 1979 werd afgekondigd door zijn voorganger patriarch Shenuda III (1923-2012). Het verbod kwam er naar aanleiding van het conflict tussen Israël en Palestina. Met de intrekking van het reisverbod kan ook de koptische patriarch opnieuw zelf op bedevaart naar Jeruzalem.  

In het interview op de Egyptische openbare televisie erkende de koptische kerkleider dat het verbod voor controverse heeft gezorgd en vele christenen in het land ervan heeft weerhouden om op bedevaart te gaan naar de heilige plaatsen. Hijzelf zelf reisde in 2015 naar Jeruzalem voor de uitvaartplechtigheid van aartsbisschop Abraham, het hoofd van de plaatselijke Koptisch-orthodoxe gemeenschap. Sinds 2016 keerden ook koptische bedevaartgroepen mondjesmaat terug.

In 2014 trok opnieuw een 90-tal koptische christenen op bedevaart naar het Heilige Land ter gelegenheid van de Goede Week. Fides

Onderzoek van historische geschriften maakt duidelijk dat er al minstens sinds de 13de eeuw een koptische bisschop was in Jeruzalem, vertelde de koptische patriarch. Hij voegde eraan toe dat het wegblijven uit Jeruzalem de positie van de kopten wereldwijd heeft verzwakt. Bovendien heeft de Palestijnse leider Abu Mazen ons al herhaaldelijk naar Jeruzalem uitgenodigd tijdens zijn officiële bezoeken aan Egypte.

Bron: Fides