Kopzorgen rond kerkenbeleidsplan? Maak van nood een deugd

Tegen 2025 moet iedere gemeente een gevalideerd kerkenbeleidsplan hebben. Een kans om als kerkbestuur pastoraal duurzame keuzes te maken.
31/01/2024 - 10:06

Haast iedere gemeente heeft al zo een plan, maar ze zijn in ongeveer de helft van de gemeenten aan herziening toe. Kerkbesturen die gaan voor innovatie, kunnen rekenen op de steun van Space for Grace.

‘Hoe groot de druk van harde cijfers ook is (vaak eenzijdig vertaald in onkosten versus kerkbezoek), centrale kerkbesturen staan tot nader order ten dienste van de pastoraal’, zegt coördinator Raf Lust. ‘Nadenken over pastoraal in de nabije toekomst en herbestemming van gebouwen kunnen de aanleiding zijn om echt innovatief aan de slag te gaan, om een pastoraal project te ontwikkelen dat de plaatselijke geloofsgemeenschap vitaliseert en toekomstbestendig kan maken.’

Space for Grace is een fonds dat behalve financiële steun ook coaching biedt aan parochies die innovatieve keuzes willen maken om in de geseculariseerde samenleving van betekenis te zijn. Zo kan een innovatiecoach eerste ideeën scherper zetten. Lerende groepen ontdekken bij elkaar gedeelde vragen en gedeelde zorgen, maar vooral ook aanstekelijk enthousiasme.

Tot Pasen 2024 kun je een project indienen. Op www.spaceforgrace.be kun je alvast de startersgids downloaden of het aanvraagformulier bestuderen.