Kostbaar middeleeuws brevier keert terug naar Geraardsbergen

Nog tot in november kan je in de Sint-Bartholomeuskerk in Geraardsbergen kennismaken met een uniek gebedenboek uit de 15de eeuw.
07/09/2023 - 12:02
Het brevier van Geraardsbergen
Het brevier van Geraardsbergen © maredsousbreviaire.be

Een kostbaar middeleeuws brevier met fraaie miniaturen, dat vandaag wordt bewaard in de abdij van Maredsous, keert voor twee maanden terug naar Geraardsbergen. Het gebedenboek dateert uit 1450 en werd gebruikt door de monniken van de Sint-Adriaansabdij, die tot aan de Franse Revolutie was gevestigd in Geraardsbergen. 

De Latijnse teksten, maar ook de fraaie miniaturen van het perkamenten manuscript werden allen met de hand geschreven en getekend door de monniken van de abdij. De tekeningen beelden veelal fragmenten af van de Bijbel, maar er zijn er ook enkele die betrekking hebben op Geraardsbergen. Zo worden ook het leven en de mirakels van Sint-Adrianus, de patroonheilige van Geraardsbergen, afgebeeld. 

(vervolg na de afbeelding)

Het brevier van Geraardsbergen
Het brevier van Geraardsbergen © maredsousbreviaire.be


Dominique Vanwijnsberghe van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium vertelde aan Radio 2 dat dit brevier uit de 15de eeuw een absoluut topstuk is. ‘Het boek staat vol prachtige miniaturen. Het zijn kleine, kleurrijke schilderijtjes die vaak in een beginletter zijn aangebracht. Na de opheffing van de Sint-Adriaansabdij tijdens de Franse Revolutie raakten delen van het manuscript verspreid over meerdere locaties. In de 19de eeuw werden ze in vier boekdelen samengebonden en aangekocht door Graaf de Hemptinne, die ze aan zijn broer, de abt van de abdij van Maredsous, schonk.’

Het manuscript is vanaf zaterdag 9 september tot en met zondag 5 november te bewonderen in de Sint-Bartholomeuskerk in Geraardsbergen.

Bron: Radio 2 Omroep Oost-Vlaanderen/HLN